Literatuurmuseum toont schrijversportretten Steye Raviez

Gepubliceerd: 10-10-2017

Begin dit jaar, op 20 februari, overleed Steye Raviez op 74-jarige leeftijd. Raviez fotografeerde voor onder meer Haagse Post, Avenue, Vrij Nederland en HP/De Tijd veel toonaangevende Nederlanders, onder wie veel schrijvers. Ter nagedachtenis toont het Literatuurmuseum uit zijn collectie nu een selectie van Raviez’ schrijversportretten. Te zien zijn onder meer Godfried Bomans, Hella S. Haasse, Harry Mulisch, Gerard Reve, Annie M.G. Schmidt, Jan Wolkers en Joost Zwagerman.

‘Zeergewaardeerde Kollega, Ik vind je de beste mensenfotograaf die ik ken, omdat je op je fotoos ook het innerlijk van de persoon uitbeeldt,’ schreef Gerard Reve in een brief aan zijn ‘huisfotograaf’. Opvallend aan Raviez’ werk is de eenvoud waarmee hij de geportretteerde afbeeldt en tegelijkertijd de persoonlijkheid weet te vangen. Daar is een zeker geduld en vertrouwen voor nodig. Raviez won vier keer de Zilveren Camera.

Naast gelauwerd fotograaf was Raviez ook schrijver. Hij schreef een dubbelbiografie van zijn ouders, Spion (2017) en drie misdaadromans, The End (2000), Vuile Streken (2006) en Addergebroed (2010). Reve aan Raviez: ‘Ik heb altijd een groot (beetje jaloers) respect gekoesterd voor het genre. Officieel behoort men er op neder te kijken, maar een goede detective schrijven is heel wat moeilijker dan het nederpennen van romantisch-dekadente tobberijen met letterkundige pretenties.’

De tentoonstelling is te zien van 10 oktober 2017 t/m 4 maart 2018.

Tekst: Literatuurmuseum