Live Stream OBA met Abdelkader Benali

Gepubliceerd: 28-09-2009

‘Literatuur stelt je in staat kennis te maken met het vreemde. Door te lezen, kun je open gaan staan voor andere culturen, voor andere tijden. Daardoor kun je jezelf en de wereld om je heen beter begrijpen, gebeurtenissen in een context plaatsen. Ik ben niet voor niets een veellezer en ik ben niet voor niets geschiedenis gaan studeren: ik wil de dingen leren begrijpen.’ Dat zei Abdelkader Benali twaalf jaar geleden in een dubbelinterview dat het onderwijstijdschrift Uitleg met hem en Frits van Oostrom had.

Hij had toen zijn debuutroman Bruiloft aan zee gepubliceerd, waarmee hij werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. De roman speelt in een dorp in het noorden van Marokko op de dag van het gearrangeerde huwelijk van Rebekka, de zus van de 20-jarige verteller Lamarat, met Mosa, hun beider oom. Als die er op de snikhete dag van het huwelijk vandoor is gegaan, krijgt Lamarat van zijn vader opdracht hem te gaan zoeken. Het komt tot een ware cultuurclash als de in Nederland geboren Rebekka de teruggebrachte Mosa voor eens en voor altijd duidelijk maakt dat zij niet gediend is van ‘die gekkigheid’. En ze neemt geen halve maatregelen.

Vanmiddag staat de roman centraal in een ontmoeting in de OBA, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, van de schrijver met zijn collega Khalid Boudou en VWO-leerlingen van het Amsterdams Lyceum. De leerlingen hebben een actieve rol in het gesprek en ook bij de muzikale entr’acte. De bijeenkomst wordt door de OBA live uitgezonden. De uitzending is van half twee tot half drie te vinden op obavision Live Stream. Andere meekijkende VWO-scholen kunnen via skype ook meedoen. Op Literatuurplein is de video te bekijken op de pagina van Bruilof aan zee.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein

Delen
Koppelingen