Louise O. Fresco voorzitter jury ECI Literatuurprijs 2016

Gepubliceerd: 18-01-2016

Het bestuur van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie heeft vandaag bekendgemaakt dat Louise O. Fresco de voorzitter wordt van de jury van de ECI Literatuurprijs 2016.

Jury
Nieuw in deze jury zijn verder Annet de Jong en Jelle van Riet. Annet de Jong is als recensent verbonden aan De Telegraaf. Samen met haar partner Dominique van der Heyde publiceerde ze onder het pseudoniem Anna Levander de politieke Morten-trilogie. Jelle van Riet, literair journaliste voor De Standaard, treedt vaak op als interviewster en presentatrice van literaire voorstellingen. In 2014 publiceerde zij het non-fictieboek En God schiep de man. Wim Brands (maker van onder meer het VPRO-programma Boeken), Sofie Gielis (recensent proza voor De Standaard) en Daniëlle Serdijn (recensent voor de Volkskrant) maakten al deel uit van de jury van 2015.

Literatuur en wetenschap
Louise O. Fresco is sinds juli 2015 voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR. Zij schreef verschillende boeken, fictie en non-fictie, waaronder De utopisten, Hamburgers in het paradijs en Kruisbestuiving. Verder schreef zij jarenlang recensies voor Vrij Nederland. Fresco is, mede dankzij haar vele reizen, een fervent lezer: ‘Literatuur biedt een venster naar de wereld en is voor mij altijd even fascinerend als wetenschap.’ Zij maakte eerder deel uit van de jury van de Libris Literatuur Prijs 2011. Bij de ECI Literatuurprijs neemt zij het voorzitterschap over van Andrée van Es.

Fictie en non-fictie
De jury kiest het beste boek uit de Nederlandstalige literaire boeken (fictie en non-fictie) die verschenen zijn in de periode juli 2015 tot en met juni 2016. De winnaar van de ECI Literatuurprijs ontvangt een bedrag van 50.000 euro. De prijs wordt in het najaar uitgereikt.

Tekst: Jef van Gool, op basis van een persbericht van de ECI Literatuurprijs