Manon Uphoff wint Opzij Literatuurprijs

Gepubliceerd: 20-04-2013

Omdat vrouwelijke auteurs opvallend weinig in de prijzen vallen, besloot de redactie van het maandblad Opzij in 2007 de formule van de Annie Romeinprijs te veranderen. Sindsdien wordt de Annie Romeinprijs één keer in de vijf jaar toegekend aan een schrijfster voor haar gehele oeuvre. In de tussenliggende periodes wordt de prijs elk jaar uitgereikt aan de schrijfster van het beste boek van het afgelopen jaar. Deze prijs voor een afzonderlijk boek kreeg de naam Opzij Literatuurprijs.

Roze limousine
De uitzending van Opium Night Live vanavond was grotendeels gewijd aan de uitreiking van de Opzij Literatuurprijs 2013. De vijf schrijfsters op de shortlist (een shortlist die beter was dan die van vorig jaar, aldus Opzij-hoofdredacteur en jurylid Margriet van der Linden) waren daarbij aanwezig. Ze waren met een roze limousine thuis opgehaald en naar het DeLaMar Theater gebracht.

Gruwelijk en teder
De prijs van 5.000 euro ging naar Manon Uphoff voor haar novelle De ochtend valt, een uitgave van De Bezige Bij. Op een nacht denkt Michael te hebben gezien dat zijn vader tijdens een ruzie zijn moeder vermoordde. Of heeft zij haar gezin in de steek gelaten, zoals uit een door haar geschreven briefje zou blijken. ‘Wat is de waarheid? Wat is er precies gebeurd? De twijfel, de vermoedens… Op ontroerende, meesterlijk gruwelijke en tedere wijze sleept Uphoff de lezer mee in een moeras van suggestie. De lezer geraakt weliswaar op drift, maar blijft niet achter met een onbevredigd gevoel. Hoe een klein boek groot kan zijn, dat bewijs heeft Uphoff in De ochtend valt als geen ander geleverd,’ aldus de jury, bestaande uit voorzitter Inez Weski en de leden Yra van Dijk, Elsbeth Etty, Margriet van der Linden, Marja Pruis en Lies Schut.

Andere genomineerden
De vier andere genomineerden waren Esther Gerritsen met Dorst, Mensje van Keulen met Liefde heeft geen hersens, Nelleke Noordervliet met Vrij man en Hannah van Wieringen met De kermis van Gravezuid.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein