Marek van der Jagt schrijft essay voor Maand van de Filosofie 2005

Gepubliceerd: 09-04-2004

Marek van der Jagt is niet dood, hij leeft! Ook al heeft Arnon Grunberg twee jaar geleden toegegeven dat hij schuilgaat achter de auteur van onder meer De geschiedenis van mijn kaalheid en Gstaad 95-98, toch blijft hij een beroep doen op zijn alter ego. Zo heeft de Stichting Maand van de Filosofie nu bekendgemaakt dat hij als Marek van der Jagt het essay voor de Maand van de Filosofie 2005 zal schrijven. De eerdere essays werden geschreven door Patricia de Martelaere (Wat blijft?), Hans Achterhuis (Werelden van tijd) en Connie Palmen (Iets wat niet bloeden kan).

Na Palmen kiest de stichting met Grunberg/Van der Jagt opnieuw voor een literaire auteur. Toch is er ook bij hem een duidelijke link met de filosofie. Zo schrijft hij onder de titel ‘Carte blanche’ iedere maand een column in Filosofie Magazine. Enkele jaren geleden begaf hij zich op filosofisch gebied in het met de Gouden Uil 2002 bekroonde De mensheid zij geprezen : Lof der zotheid 2001, een variant op het bekende werk van Erasmus uit 1509. In dit boek laat hij een mens aan het woord die een loflied zingt op zijn soortgenoten en ze in bescherming neemt tegen de azijnpissers die met hun zogenaamd onsterfelijke werken in de getuigenbank zitten en aanklagen.

Arnon Grunberg zal in april 2005 de Maand van de Filosofie openen en hoofdgast zijn op de Nacht van de Filosofie. April is ook in 2005 de Maand van de Filosofie.

Delen
Koppelingen
Personen