Margot Vanderstraeten wint Vlaamse Debuutprijs

Gepubliceerd: 16-10-2003

Van 30 oktober tot en met 11 november wordt voor de 67ste keer in Antwerpen de Boekenbeurs gehouden. Voor de 33ste keer wordt tijdens de officiële opening daarvan (dit keer op 29 oktober) de Debuutprijs uitgereikt, de prijs voor het beste debuut van een Vlaamse auteur in het voorgaande jaar. Wie de prijs en de daaraan verbonden 6.200 euro in ontvangst mag nemen, werd onthuld tijdens een persconferentie over de Boekenweek op 14 oktober.

Een vijfkoppige jury onder voorzitterschap van Johan de Haes, verslaggever literatuur bij Radio 1, beoordeelde de acht Vlaamse debuten die in 2002 zijn gepubliceerd en was verrast door de ongelijke kwaliteit ervan. En door de missers en de stuntelige zinnen, die nooit aan de aandacht van alerte redacteuren hadden mogen ontsnappen. Zij maakte er geen geheim van dat de toekenning een moeilijk karwei was geweest, veel moeilijker dan in 2002 toen De Plaag van David van Reybroeck heel snel voor eensgezindheid had gezorgd. Twee van de acht boeken waren uiteindelijk komen bovendrijven: Vrint van David Nolens, een uitgave van Nijgh & Van Ditmar, en Alle mensen bijten van Margot Vanderstraeten, een uitgave van Querido. Deze laatste is bij meerderheid van stemmen gekozen.

De bekroonde roman is ‘het met veel gevoel voor ritme geschreven, broksgewijs opgebouwde verhaal van een tot jonge vrouw opgroeiend meisje’. Een dronken moeder die haar liefde voor Demis Roussos uitbreidt tot al wat Grieks is, een afwezige en overspelige vader en een broer die zelfmoord pleegt, zijn enkele pijnlijke obstakels in het leven van een onzekere vrouw die haar minnaars op de proef stelt en grillig van zich afbijt. ‘Er waren bedenkingen bij de overvloedige kommer en kwel en een zekere pathetiek, maar over het scherpe observatievermogen van Margot Vanderstraeten, haar rijpe taalbeheersing, ook in de humoristische dialogen, bestond weinig twijfel.’

De in 1967 geboren Vanderstraeten zei in De Standaard dat ze de uitgave van haar debuut door Querido al min of meer als een prijs beschouwde. Ze studeerde aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken in Antwerpen en werkte een hele reeks baantjes af. Momenteel schrijft ze aan haar tweede roman en werkt ze als journalist voor De Standaard en De Morgen.