Minke Douwesz wint Opzij Literatuurprijs

Gepubliceerd: 16-02-2010

Op het eerste Vrouwenboekenbal in Panama in Amsterdam is vanavond de Opzij Literatuurprijs 2009, goed voor een bedrag van 5.000 euro, uitgereikt aan Minke Douwesz voor haar roman Weg, een uitgave van Van Oorschot. De jury (Esther Gerritsen, Pia de Jong, Xandra Schutte, Daniëlle Serdijn en Femke van Wiggen) typeert Weg als ‘een onder de huid kruipende scheidingsroman, die doordendert als een stoomwals en net zo verslavend is als een soap’. Hij munt uit in ‘droge, gedetailleerde beschrijvingen van het dagelijks leven van gynaecologe Edith’.

Deze Edith realiseert zich bij het afronden van haar promotieonderzoek over het verband tussen anorexia nervosa bij pubermeisjes en hun ontwakende seksualiteit dat er geen chemie meer is tussen haar en Norma, met wie ze al jaren samenwoont op een boerderijtje in het noorden van Drenthe. Ze zet een punt achter de relatie, maar Norma weigert te vertrekken, ook al staat de boerderij op naam van Edith. Dan maken de vrouwen elkaars leven pas echt tot een hel. De roman is gesitueerd in de maanden rond 6 mei 2002, toen Nederland door de moord op Pim Fortuyn zijn onschuld verloor.

Naast Weg waren nog vijf boeken genomineerd: Ruw van Marie Kessels, Zondagavond van Vonne van der Meer, De mooiste dagen zijn het ergst van Anke Scheeren, De spelers van Manon Uphoff en Vissen redden van Annelies Verbeke.

De Opzij Literatuurprijs is de voortzetting van de Annie Romeinprijs, een in 1979 ingestelde tweejaarlijkse oeuvreprijs voor een schrijfster of essayiste. In 2007 werd de formule van de prijs gewijzigd. Voortaan wordt de Annie Romeinprijs één keer in de vijf jaar toegekend aan een schrijfster voor haar gehele oeuvre. De prijs die in 2011 wordt uitgereikt, is zo’n oeuvreprijs. In de tussenliggende periodes wordt elk jaar een prijs, de Opzij Literatuurprijs, uitgereikt aan de schrijfster van het beste boek van het afgelopen jaar. De eerste editie (over de literaire productie van 2008) ging naar Doeschka Meijsing voor Over de liefde.

Het is overigens de eerste en de laatste keer dat de prijs is uitgereikt op het Vrouwenboekenbal. De naam Boekenbal is een beschermd merk, waarvan het gebruik is voorbehouden aan de CPNB. Die heeft Opzij het gebruik van de naam voor één keer toegestaan.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein