Mogelijk Wolkers Museum in Leiden

Gepubliceerd: 27-12-2007

Jan Wolkers wilde graag dat zijn werk na zijn dood bij elkaar bleef en niet overal verspreid zou raken. Een museum zou de ideale plek zijn om zowel zijn schilderijencollectie als het archief van zijn literaire werk en brieven te herbergen. Zijn weduwe Karina zei in Met het oog op morgen dat zijn voorkeur voor de vestiging daarvan uitging naar Leiden. Het is de stad waar hij naar de tekenacademie ging (en zijn roman Kort Amerikaans is gesitueerd) en waar hij voor het eerst musea bezocht.

Karina Wolkers zei ook dat het geen statisch museum mag worden, maar ‘iets swingenders’ moet zijn. ‘Er moeten ook films van anderen vertoond kunnen worden, met aandacht voor geschiedenis. Met Jan als vertegenwoordiger van de twintigste eeuw.’

In het Radio 1 Journaal zei de net aangetreden wethouder van cultuur Jan-Jaap de Haan dat Leiden graag op het aanbod zal ingaan. Een nieuw museum zag hij niet direct als een serieuze optie. Dan ben je jaren verder voordat alleen al de financiering rond is. Enkele bestaande musea, zoals het Stedelijk Museum De Lakenhal en het natuurhistorisch museum Naturalis, zouden eventueel geschikt zijn om een Wolkers Museum te herbergen. De gemeente zal begin 2008 de mogelijkheden bespreken met de familie Wolkers.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literauurplein