Murat Isik schrijft Boekenweekessay 2019, Thema Boekenweek is De moeder de vrouw

Gepubliceerd: 15-06-2018

Murat Isik zal het Boekenweekessay 2019 schrijven. Het thema van de Boekenweek 2019 is De moeder de vrouw, naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff. Dat heeft CPNB gisteren bekend gemaakt. Eerder werd al aangekondigd dat Jan Siebelink het Boekenweekgeschenk gaat schrijven. De 84ste Boekenweek vindt plaats van 23 t/m 31 maart 2019.

Toewijding
Isik, die onlangs de Libris Literatuur Prijs won voor Wees onzichtbaar, reageerde enthousiast op de opdracht: "Ik voel me zeer vereerd en ben trots om gevraagd te worden als schrijver van het Boekenweekessay. Het thema van de Boekenweek spreekt mij bijzonder aan, niet alleen omdat mijn eigen moeder een belangrijke vrouw in mijn leven is, maar ook omdat moeders een essentiële rol spelen in mijn romans. Het zijn vrouwen die zich met een enorme toewijding ontfermen over hun kinderen en tegelijkertijd proberen de dwalingen van hun ontsporende echtgenoten te bestrijden om het gezin voor verder onheil te behoeden. Moeders die, deels gedwongen door de omstandigheden, besluiten een emancipatiestrijd te voeren die hen voor grote uitdagingen stelt. Ik vind het een mooie uitdaging om dit thema verder uit te werken in het Boekenweekessay."

Boekenweek 2019
De Boekenweek 2019 vindt plaats van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart. Zoals ieder jaar wordt de Boekenweek feestelijk afgetrapt met het Boekenbal; op vrijdag 22 maart 2019. Tijdens de Boekenweek wordt het Boekenweekgeschenk, geschreven door Jan Siebelink, in de boekhandel cadeau gedaan aan klanten die ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken besteden. Het Boekenweekessay, geschreven door Murat Isik, is tijdens de Boekenweek verkrijgbaar bij de boekhandel voor € 3,50.

Bron: Persbericht CPNB