Nieuw album bij 50ste verjaardag Asterix

Gepubliceerd: 14-10-2009

Toen René Goscinny nog bij zijn moeder woonde, werkte hij aan een grote tafel in de eetkamer. Een wekker waarschuwde hem als hij moest overgaan op een ander scenario. Begin jaren ’60 schreef hij van acht tot tien bijvoorbeeld Asterix en van tien tot twaalf Lucky Luke. Hij werd toen beschouwd als een scenarist van het allerlaagste allooi: iemand die werkte voor de geïllustreerde pers, en nog wel voor de jeugd. ‘Lager kan het niet,’ is te lezen in Goscinny : bedenker van Asterix’ avonturen, een biografie door Pascal Ory, onlangs in vertaling verschenen bij The House of Books. Het fenomenale succes van Asterix zou in die lage status verandering brengen.

Op 29 oktober 1959 verscheen de eerste aflevering van de avonturen van de kleine Galliër, geschreven door Goscinny en getekend door Albert Uderzo, in de bijlage voor de jeugd van het stripblad Pilote. Hergé had met Kuifje een kwart eeuw nodig om populair te worden, Asterix werd al na enkele jaren door het publiek omarmd. Het eerste album, Astérix le Gaulois, werd in 1961 uitgebracht in 10.000 exemplaren (waarvan 4.000 voor de Belgische markt), het achtste, Astérix et les Normands, in 1967 in een oplage van 1.200.000 exemplaren. Die waren binnen twee dagen uitverkocht. Inmiddels zijn van alle albums, vertaald in 107 talen, 325.000.000 exemplaren verkocht.

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Asterix wordt een nieuw album uitgebracht, het 34ste. De verjaardag van Asterix en Obelix : het gouden album verschijnt volgende week donderdag, 22 oktober, tegelijkertijd in vijftien Europese landen in een totale oplage van 3.000.000 exemplaren. In een reeks korte verhalen komen alle personages uit de vorige avonturen van het onoverwinnelijke Gallische duo voorbij. Ter gelegenheid van de verjaardag worden ook allerlei evenementen en tentoonstellingen georganiseerd. Zo bezetten de Galliërs op 29 oktober Lutetia, zoals de Latijnse naam voor Parijs luidde.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein