Nieuw zondags boekenprogramma bij de VPRO

Gepubliceerd: 24-09-2005

‘Een behoorlijk boekenprogramma, wanneer is dat voor het laatst [op een van de publieke netten] vertoond?’ Die vraag werpt Maarten Asscher op in zijn column in Vrij Nederland van deze week. En hij geeft ook het antwoord: een programma dat ‘structureel, geïnspireerd en met een fatsoenlijk publieksbereik’ voldoet aan het profiel van zo’n behoorlijk boekenprogramma, is al jaren niet meer te zien. In Hilversum zou niemand te porren zijn voor een programma met boeken en schrijvers. Het levert immers geen reclame-inkomsten op, ‘iets wat niet slechts in de nieuwe toekomstplannen van het kabinet, maar wat al jarenlang een argument is voor de verantwoordelijke bobo’s om zelfs niet te beginnen met denken over een beetje ambitieus boekenprogramma. Een dergelijk programma heeft bij voorbaat een te klein bereik, zoals de VPRO, die het eens in de zoveel jaar opnieuw probeert, telkens aan den lijve ondervindt.’

Vanaf morgen probeert de VPRO het weer eens, dit keer samen met de vrijdagse bijlage ‘Boeken’ van NRC Handelsblad. Dan gaat Boeken&cetera van start, dat op Nederland 3 wordt uitgezonden, ‘s zondags om 13.00 uur, aansluitend op Buitenhof. De titel verwijst behalve naar de bijlage van de krant ook naar Lezen&cetera, het boekenprogramma dat NRC Handelsblad eerder op de Amsterdamse regionale zender AT5 bracht, en naar de titel van de lezingen die Pieter Steinz, literair recensent van de krant, regelmatig houdt. De redactie van ‘Boeken’ draagt ideeën aan voor boeken, gasten en thema’s, de VPRO heeft de eindverantwoordelijkheid.

Presentator van Boeken&cetera is de in 1959 geboren Wim Brands (foto), dichter en eindredacteur van het culturele radioprogramma De Avonden van de VPRO. ‘Het wordt een interviewprogramma,’ zegt hij in de VPRO Gids van deze week. In elke aflevering voert hij een gesprek naar aanleiding van een boek. De nadruk komt daarbij te liggen op non-fictie. ‘Het leuke van non-fictie is dat je alleen al door het onderwerp vaak mooie verhalen krijgt. En dat is wat ik wil: mooie verhalen laten horen.’ Hij zal daarbij het begrip non-fictie ruim nemen. ‘Ik kan me zelfs voorstellen dat je naar aanleiding van de nieuwe Houellebecq een biotechnoloog uitnodigt die vertelt in hoeverre technisch mogelijk is wat hij beschrijft.’ Met het programma maakt Brands zijn televisiedebuut.

Morgen, in de eerste uitzending, is Jolande Withuis te gast. Volgende week verschijnt van haar Na het kamp : vriendschap en politieke strijd. Zich baserend op brieven, dagboeken, interviews en archieven, vertelt zij daarin over de hoogte- en de dieptepunten in de naoorlogse geschiedenis van de overlevenden van de kampen. In het tweede programma, naar aanleiding van Het water van de profeten : water in de geschiedenis van het Midden-Oosten van Francesca de Châtel, zal ook Frank Westerman te gast zijn. Voorlopig zijn er dertien afleveringen van Boeken&cetera gepland.