Nieuwe Boeken op Crossing Border 2017

Gepubliceerd: 04-11-2017

Tijdens het internationale literatuur-, muziek- en nog veel meer- festival Crossing Border worden ook weer heel veel nieuwe boeken besproken. Van veel van de aanwezige buitenlandse auteurs worden vertalingen gepresenteerd of aangekondigd. Op vrijdagavond was vooral het Koorenhuis aan de Haagse Prinsegracht de plek waar schrijvers werden ondervraagd over hun nieuwe werk.

Pond
In de eerste interview-sessie van de avond ontving Sander Donkers de Ierse schrijfster Claire-Louise Bennett, die in 2016 debuteerde met de roman Pond. De roman verschijnt in de Nederlandse vertaling, Poel, bij uitgeverij Karakter. De roman trok al heel snel wereldwijd de aandacht. The New Yorker beschreef het boek bijvoorbeeld als ‘A Work of Fiction That Will Make You Feel Pleasantly Insane’. In het Koorenhuis vertelde Bennett dat het aanvankelijk helemaal niet zo eenvoudig was om haar roman bij een uitgeverij onder te brengen. Eén uitgever zei bijvoorbeeld dat het boek twee dingen miste: ‘Plot and characters’. Een éénduidige plot is er zeker niet en er is eigenlijk maar één personage: een vrouw die zeer afgelegen woont in een verlaten Iers huis, met daarnaast een grote poel. Poel is dan ook een onderzoek naar eenzaamheid. Bennett beschrijft de relatie van haar hoofdpersoon met de dingen in de wereld, niet die met de andere mensen.

Elitair
Na Bennett kwam Persis Bekkering aan het woord. Haar debuutroman Een heldenleven staat op punt van verschijnen en er bleken interessante aanknopingspunten met Bennets roman. Ook Bekkerings roman gaat over een eenling, over de briljante violist Igor. Deze Igor is een absolute perfectionist en hij wordt erom geprezen, maar is perfectie eigenlijk wel nastrevenswaardig? Igors spel is te foutloos en verliest daardoor aan menselijkheid. Interviewer Donkers vroeg of Een heldenleven als pleidooi voor het elitarisme kon worden gelezen, want het is een roman over de wereld van de klassieke muziek en het wemelt van de verwijzingen naar grootheden uit de Europese cultuur. Dat was volgens Bekkering niet de kern. Maar haar boek gaat wel over het belang en de rol van de kunst. Derde gast Hanna Bervoets sprong Bekkering bij door te stellen dat schrijvers heel vaak elitarisme wordt verweten, maar dat zij eigenlijk per definitie juist niét de elite zijn, maar eigenlijk maar kleine krabbelaars. De échte elite bestaat volgens haar uit de bankiers en de mensen van de grote bedrijven.

Robots
Hanna Bervoets vertelde over haar laatste roman, Fuzzie, waarin wonderlijk genoeg de hoofdrol is weggelegd voor een klein, pluizig bolletje. De Fuzzie verovert in deze roman de harten van de mensen, iedereen krijgt zijn eigen Fuzzie, maar eigenlijk is het een soort robotje. Het praat en de mensen vertrouwen hun diepste geheimen aan de Fuzzie, maar ze weten niet dat Fuzzie eigenlijk tegen iedereen hetzelfde zegt. Fuzzie gaat over affectie en vertrouwen en menselijke liefde voor het feitelijk levenloze en zelfs lichaamsloze. In haar SF-achtige roman behandelt Bervoets deze kwesties, die ze ook in een recent NRC-essay besprak: ‘Hoe te houden van een robot’.

Magische verhalen
Het absurde, de nieuwe SF en het magisch-realisme, kwamen opvallend nauw aansluitend later op de avond ook weer terug in de tweede interviewronde. Daarin ondervroeg schrijfster Roos van Rijswijk (Anton Wachter-prijs voor het debuut Onheilig, 2016) de Amerikaans-Nigeriaansche schrijfster Lesley Nneka Arimah over haar verhalenbundel en debuut What It Means When A Man Falls From The Sky en de Vlaamse Annelies Verbeke over de nieuwe bundel Hallelujah. Ook deze twee schrijvers belijden in hun nieuwe werk een voorkeur voor de niet al te zeer recht-toe-recht-aan realistische vertelling. Arimah vertelt een verhaal over een wereld waarin baby’s worden vervaardigd uit stapels haar en bij Verbeke wordt iemand wakker als een beer, een impotente beer ook nog. In een ander verhaal beschrijft Verbeke hoe een vrouw plots in een ander lichaam zit. Volgens zowel Verbeke als Arimah is dit soort rare invalshoeken noodzakelijk om de kwesties volledig uit te kunnen zoeken en veel spannender te maken. Arimah kreeg vlak voor de opening van Crossing Border te horen dat ze de Kirkus Prize for Fiction had gewonnen, Annelies Verbeke duimt voor de ECI-prijs, waarvoor ze op de shortlist staat.

Tekst: Arno Kuipers/Literatuurplein