Nieuwe dichtbundel Hugo Claus exclusief bij De Slegte

Gepubliceerd: 12-05-2004

Boekblad bericht dat Boekhandel De Slegte ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van Hugo Claus een exclusieve uitgave brengt die alleen bij de eigen filialen te verkrijgen zal zijn. Flagrant bevat negen gedichten, die gedateerd zijn ‘januari 2004’. Naast de definitieve versie van elk gedicht wordt het ‘quasi definitieve’ handschrift afgebeeld. De aanleiding voor de publicatie is de huldetentoonstelling voor Claus onder de titel Hugo Claus - Wat een boek al niet mag zijn in de Antwerpse vestiging van De Slegte. Door zijn goede contacten met Claus en diens vrouw Veerle heeft samensteller Kris Landuyt alle medewerking gekregen.

De boekverzorging van de bundel werd gedaan door Uitgeverij 521. Vier ‘boekenmakers’, al dan niet bijgestaan door een grafisch kunstenaar, gingen met de negen gedichten aan de slag. Naast de democratisch geprijsde, niet- geïllustreerde editie zijn er drie bibliofiele uitgaven (elk met een oplage van 75 exemplaren) die zijn verzorgd door Pierre Alechinsky & Rein Ergo, Jan Vanriet, Danny Dobbelaere & Pat De Vylder. Vormgeving en illustratietechniek verschillen daarbij telkens.

De bundel is vanaf zaterdag 15 mei te koop bij de filialen van De Slegte in zowel Nederland als België. Op 22 mei signeert Claus de bundel van 14.00 uur tot 15.00 uur in het filiaal van Boekhandel De Slegte in Antwerpen (Wapper 5). De tentoonstelling over Claus is er te zien van 15 mei tot 19 juni. Naast reguliere uitgaven zijn er marginaal gepolycopieerde ‘boekjes’ en klassiek vormgegeven bibliofilia, die vaak het resultaat zijn van een samenwerking met bevriende kunstenaars als Pierre Alechinsky, Karel Appel, Roger Raveel, Jan Vanriet en vele anderen. Ook wordt aandacht besteed aan wat nooit is verschenen, zoals afgekeurde of nooit gebruikte omslagontwerpen, dummy’s en proefdrukken.