Nieuwe dichtbundel van Hugo Claus in 75.000 exemplaren

Gepubliceerd: 05-04-2003

Vandaag, 5 april, wordt Hugo Claus 74. Niet minder dan twee Vlaamse ministers – Paul van Grembergen (cultuur) en Renaat Landuyt (werkgelegenheid en toerisme) – begaven zich gisteren naar Oostende om hem daar het eerste exemplaar te overhandigen van Zeezucht. In deze nieuwe dichtbundel, geïllustreerd met schilderijen en aquarellen van Jan Vanriet, gaat Claus (die zelf enige tijd in Oostende heeft gewoond) in op zijn relatie met de zee.

De uitgave van de bundel kadert in het project ‘Literaal’, dat de Vlaamse kust een literaire uitstraling moet geven, met onder meer ook poëzie op servetten en broodzakken en op pittoreske plekken in een aantal kustgemeenten. Zeezucht wordt vanaf 23 april gratis verspreid via boekhandels, scholen en verenigingen. Daartoe liggen 75.000 exemplaren klaar. Claus zou zichzelf tekort hebben gedaan als hij daarin niet een uitdaging tot enig hermetisme had gezien. In het VRT-journaal zei hij in de gedichten bepaalde sleutels en dubbele bodems te hebben verwerkt ‘zodat er van de potentiële 75.000 lezers maar drie zijn die het gedicht compleet verstaan’.

Claus herstelt nog van de beroerte die hem trof op de première-avond van Saint Amour op 12 februari in Leuven. Hij maakte van de aanwezigheid van de camera’s gebruik om de kijkers te verzekeren dat ze zich niet bezorgd hoeven te maken om zijn gezondheid.