Nominaties AKO Literatuurprijs bekendgemaakt

Gepubliceerd: 16-09-2005

In het Museum Meermanno in Den Haag heeft juryvoorzitter Hans Dijkstal vanavond de shortlist voor de AKO Literatuurprijs bekendgemaakt. In het programma Boulevard op RTL 4 gaf hij vervolgens telefonisch de genomineerde titels in alfabetische volgorde door.

Met zijn medejuryleden Jos Borré (criticus De Morgen), Johan De Haes (redacteur/criticus bij de VRT), Elsbeth Etty (criticus NRC Handelsblad), Rob Schouten (criticus Trouw en Vrij Nederland) en Christa Fontein (oud-lerares Nederlands ROC Leiden) nomineerde hij zes titels: vijf romans en één non-fictieboek van vijf uitgeverijen (De Bezige Bij heeft als enige uitgeverij twee auteurs onder de kanshebbers: Jan Siebelink (foto) en Tommy Wieringa), van vijf Nederlandse en één Vlaamse auteur, van twee vrouwelijke en vier mannelijke auteurs. Die genomineerde titels zijn:

* Arnon Grunberg, De joodse messias (Vassallucci)
* Patricia de Martelaere, Het onverwachte antwoord (Meulenhoff)
* Wanda Reisel, Witte liefde (Querido)
* Jan Siebelink, Knielen op een bed violen (De Bezige Bij)
* Frank Westerman, El Negro en ik (Atlas)
* Tommy Wieringa, Joe Speedboot (De Bezige Bij)

Op vrijdag 14 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt. Van de prijsuitreiking wordt net als vorig jaar rechtstreeks verslag gedaan in het televisieprogramma Boulevard op RTL 4, dat die avond geheel in het teken staat van de AKO Literatuurprijs. De schrijver van het bekroonde boek ontvangt 50.000 euro.

Meer over de genomineerde titels in [a :lit id=7171 new]LiTTerair van vandaag