Nominaties Astrid Lindgren Memorial Award

Gepubliceerd: 15-09-2004

‘Zo breiden de Zweden, die de literaire wereld begin oktober al in een wurggreep houden in afwachting van de witte rook uit de schoorsteen van de Zweedse Academie, hun macht ook uit naar de wereld van het kinderboek.’ Dat schreven we hier vorig jaar maart in een bericht over de toekenning van de tweede editie van de Astrid Lindgren Memorial Award aan de in Nederland vrij onbekende Braziliaanse schrijfster Lygia Bojunga.

De ALMA, in 2002 door de Zweedse regering ingesteld ter nagedachtenis van Astrid Lindgren (foto), is een prijs die zijn prestige vooralsnog ontleent aan het prijzengeld van niet minder dan vijf miljoen kronen (530.000 euro) . Voor de volgend jaar maart uit te reiken derde editie van de prijs (de eerste ging overigens naar Maurice Sendak en Christine Nöstlinger) zijn door dertig landen in totaal 118 auteurs en illustratoren voorgedragen, waarvan er door de organisatie 89 zijn overgenomen. Alleen al bij de letters A, B en C komen namen voorbij als Lloyd Alexander, David Almond, Quentin Blake, Cecil Bodker, John Burningham, Eric Carle en Aidan Chambers. Voor Nederland zijn Guus Kuijer en de net met de (wel) prestigieuze Hans Christian Andersen Award bekroonde Max Velthuijs genomineerd, voor Vlaanderen Carll Cneut en Bart Moeyaert. Kuijer, Velthuijs en Moeyaert waren ook al voor de tweede editie genomineerd. Voor Nederland stonden toen ook Dick Bruna, Imme Dros en Els Pelgrom op het lijstje.

Voor de prijs worden ook initiatieven op het gebied van de leesbevordering voorgedragen. Dat zijn er voor de derde editie 29. Opvallend daarbij is dat wel de Vlaamse Stichting Lezen is voorgedragen en niet de toch enkele jaren oudere Nederlandse Stichting Lezen.

Relevante link: De complete lijst met nominaties