Nominaties voor de Inktaap 2004 bekendgemaakt

Gepubliceerd: 07-11-2003

Tijdens een feestelijke ontmoetingsdag in het internationaal kunstcentrum deSingel in Antwerpen wordt op 12 maart 2004 voor de derde keer de Inktaap uitgereikt. Bij de Inktaap, de opvolger van de Jonge Gouden Uil, zijn het circa duizend jongeren uit de hoogste klassen van een tachtigtal scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland en Vlaanderen die bepalen wie de winnaar is.

In elk van de deelnemende scholen wordt een schooljury van minstens vijftien leerlingen gevormd, die wordt begeleid door een docent. Die jury’s kiezen hun winnaar uit enkele nominaties die door de organisatoren van de prijs (in Nederland Stichting Bulkboek en in Vlaanderen vzw Villanella ) worden voorgedragen. Het systeem voor het bepalen van de nominaties is voor de editie 2004 sterk vereenvoudigd. Werden vorig jaar via een puntensysteem vier nominaties geselecteerd uit het geheel van longlists, nominaties en winnaars van de drie grote ‘commerciële’ literaire prijzen (Libris Literatuur Prijs, AKO Literatuurprijs en Gouden Uil), nu zijn de drie winnende boeken van deze prijzen genomineerd: De langverwachte van Abdelkader Benali (winnaar Libris Literatuur Prijs 2003), De hydrograaf van Allard Schröder (winnaar AKO-Literatuurprijs 2002) en Boze tongen van Tom Lanoye (winnaar Gouden Uil 2003). Deze boeken verschenen alle drie in 2002.

De eerdere winnaars van de Inktaap waren Tomas Lieske met Franklin en Harry Mulisch met Siegfried. Aan de prijs is geen geldbedrag verbonden.

Relevante link: Website de Inktaap