Nominaties VSB Poëzieprijs bekendgemaakt

Gepubliceerd: 18-11-2013

De jury van de VSB Poëzieprijs nomineert dichtbundels van Maria Barnas, F. van Dixhoorn, Micha Hamel, Miriam Van hee en Antoine de Kom voor de VSB Poëzieprijs 2014. Juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb heeft dat zojuist in het VPRO-radioprogramma De Avonden bekendgemaakt.

Beste dichtbundel
De VSB Poëzieprijs is dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont jaarlijks de beste dichtbundel van het voorgaande jaar met een geldbedrag van 25.000 euro en een bijzonder glaskunstwerk van Maria Roosen. De uitreiking van de VSB Poëzieprijs vindt plaats op 29 januari 2014 en is daarmee het eerste hoogtepunt van de Poëzieweek.

De genomineerde bundels
*Jaja de oerknal van Maria Barnas (De Arbeiderspers, 2013)
* De zon in de pan van F. van Dixhoorn (De Bezige Bij, 2012)
* Bewegend doel van Micha Hamel (Atlas-Contact, 2013)
* Ook daar valt het licht van Miriam Van hee (De Bezige Bij, 2013)
* Ritmisch zonder string van Antoine de Kom (Querido, 2013)

Voorkeur voor nostalgie
De jury constateert dat er dit jaar niet bezuinigd is in de poëzie: met 115 bundels was het aantal inzendingen verrassend hoog. En er is evenmin bespaard op vormgeving. De jury kreeg een groot aantal mooie bundels onder ogen. Kritisch is ze over de vele bundels die een voorkeur voor nostalgie laten zien. Dichters lijken massaal weemoed op te willen wekken. Des te meer bewondering heeft de jury voor bundels die betrokkenheid tonen en de wereld onderzoeken, voor dichters die radicaal voor de taal kiezen en de moed hebben hun werk zo te laten rijpen dat het aan hun individualiteit ontstijgt.

VSB Poëzieprijs op tournee
In het kader van de VSB Poëzieprijs 2014 zullen de genomineerde dichters van 17 tot en met 26 januari op verschillende podia in het land hun bundels presenteren aan het publiek.

Poëzieweek
Sinds 2013 bundelen bekende poëzie-evenementen als Gedichtendag, de VSB Poëzieprijs, Dichter des Vaderlands en de Turing Gedichtenwedstrijd hun krachten in de Poëzieweek. Met de bundeling van activiteiten willen de partners een groter bereik creëren voor poëzie. De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Wintertuin, Nederlands Letterenfonds, Poëzieclub, Stichting CPNB en Boek.be, met steun van VSBfonds, Turing Foundation en Nederlandse Taalunie.

Bron: persbericht Poetry International