NS Publieksprijs voor De overgave van Arthur Japin

Gepubliceerd: 28-10-2008

Van de 47.724 mensen die een stem uitbrachten bij de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek (35% meer dan in 2007), koos 25% voor de roman De overgave van Arthur Japin, een uitgave van De Arbeiderspers. In de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam kreeg hij vanmiddag de prijs uit handen van de Amerikaanse Consul-Generaal Marjorie A. Ames die hem roemde om zijn pakkende weergave van een belangrijke periode in de geschiedenis van Noord-Amerika. Naast een eregeld van 7.500 euro bestaat de prijs uit een sculptuur van Jeroen Henneman en een 1ste klas jaarabonnement van de NS ter waarde van 5.349 euro.

Overval
In De overgave, nu getooid met de eretitel ‘Boek van het Jaar 2008’, wordt in het Texas van 1836 het fort van de kolonistenfamilie van ‘Granny’ Parker overvallen door een groep Comanches, in de boeken van Karl May al een oorlogszuchtige indianenstam waartegen Winnetou en Old Shatterhand het moesten opnemen. Zelf aan de grond gespietst en verkracht, overleeft Granny toch, maar is er getuige van hoe een aantal van haar familieleden wordt gedood en anderen, onder wie haar kleindochter Cynthia Ann, als oorlogsbuit worden meegevoerd. Als die jaren later weer opduikt, is zij een indiaanse geworden die niet meer kan aarden bij haar blanke familie.

Vergeving
Veertig jaar na de overval komt Quanah, de zoon van Cynthia Ann, op bezoek bij Granny. Hij is leider van de Comanches en gaat zich overgeven om daarna zijn volk naar het reservaat te leiden. Zou zij ondanks alles tot vergeving in staat zijn? Die vraag stond voor Japin centraal bij het schrijven van deze op historische feiten gebaseerde roman. Hij werd ertoe geïnspireerd toen hij op een reis door Amerika in Quanah het standbeeld van Quanah Parker zag. In Zoals dat gaat met wonderen : dagboeken 2000-2007 noteert hij dat hij ’s avonds al de opzet schreef voor een opera in drie aktes over Quanahs moeder.

Andere genomineerden
Voor de NS Publieksprijs 2008 waren verder ook De boodschapper en De Koran van Kader Abdolah (door de Rijksuniversiteit Groningen net benoemd tot eredoctor), Eindeloos bewustzijn van Pim van Lommel, Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd, Blauw water van Simone van der Vlugt en Het recht op terugkeer van Leon de Winter genomineerd.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein