NS Publieksprijs voor Komt een vrouw bij de dokter

Gepubliceerd: 15-10-2006

Komt een vrouw bij de dokter, het debuut van Kluun (voluit Raymond van de Klundert), is de winnaar van de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2006. Dit is zondagmiddag bekendgemaakt door de Stichting CPNB, initiatiefnemer van de prijs. In totaal brachten 24.976 mensen hun stem uit. Vorig jaar, toen de nieuwe bijbelvertaling tot Boek van het Jaar werd gekozen, waren dat er 92.075, in 2004, toen Geert Mak met In Europa de winnaar was, 40.604.

Van de uitgebrachte stemmen ging bijna 26% naar het winnende boek, dat vooral favoriet was bij de vrouwen. Van hen koos 81% voor Komt een vrouw bij de dokter, het verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Het verscheen in oktober 2003 bij uitgeverij Podium en dook in maart 2005 voor het eerst op in De Bestseller 60, de graadmeter voor de bestverkochte boeken in de Nederlandse boekhandel. Vanaf mei 2005 is het niet meer uit deze lijst verdwenen. In juli 2006 bereikte het de eerste plaats. Inmiddels zijn meer dan 440.000 exemplaren verkocht. Kluun schreef daarna Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! (2004) en De weduwnaar (2006).

Voor de NS Publieksprijs 2006 waren zes boeken genomineerd door een selectiecomité van boekverkopers en bibliothecarissen. Naast Komt een vrouw bij de dokter waren dat: Het huis van de moskee van Kader Abdolah, Nieuwe buren van Saskia Noort, De ontsnapping van Heleen van Royen, Rendez-vous van Esther Verhoef en Joe Speedboot van Tommy Wieringa. Er kon gestemd worden van 17 september t/m 13 oktober via stemformulieren en internet. Het publiek maakte in grote meerderheid gebruik van de mogelijkheid te stemmen via internet. Dit jaar was er voor het eerst een Kernjury ingesteld van zeshonderd personen die de zes genomineerde boeken met elkaar hebben vergeleken. Hun oordeel telde voor eenderde mee bij de bepaling van de einduitslag.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 7.500 euro, een sculptuur van Jeroen Henneman en de titel Boek van het Jaar 2006. Vorige winnaars waren onder meer Sleuteloog van Hella S. Haasse, Indische duinen van Adriaan van Dis en naast In Europa ook De eeuw van mijn vader van Geert Mak.

Bron: persbericht CPNB