NS Publieksprijs voor Tonio van A.F.Th. van der Heijden

Gepubliceerd: 15-10-2012

Tonio van A.F.Th. van der Heijden is de winnaar van de NS Publieksprijs 2012. Het boek ontving 39% van de stemmen en mag daarmee het Boek van het Jaar 2012 heten. De schrijver was zelf niet bij de uitreiking aanwezig. Zijn vrouw Mirjam Rotenstreich, de moeder van Tonio, nam namens hem de prijs in ontvangst. Die bestaat uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7.500 euro en een NS Altijd Vrij 1e klas-abonnement.

Ruim 70.000 stemmen
De NS Publieksprijs, de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland, werd voor de 26ste keer uitgereikt. Ruim 70.000 mensen brachten hun stem uit, een record in de geschiedenis van de prijs. Voor het eerst kon er nog tot een half uur voor de uitreiking gestemd worden. Tezamen met de stemmen van de Kernjury bepaalden die de winnaar. Tijdens de bekendmaking trok Mart Smeets zijn genomineerde boek De Lance factor terug vanwege de recente onthullingen rond het dopingverleden van Lance Armstrong. De waarheid van drie jaar geleden, toen hij het boek schreef, is niet meer de waarheid van nu.

Dwingende vragen
In Tonio, een uitgave van De Bezige Bij, eerder dit jaar bekroond met de Libris Literatuur Prijs, graaft de schrijver diep in zijn herinnering na het verongelukken van zijn 21-jarige zoon Tonio. Hij wordt daarbij voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon het fatale ongeval gebeuren? Tonio is de neerslag van deze zoektocht die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politiemensen, artsen en het mysterieuze meisje Jenny. Een nauwgezette reconstructie van een jongensleven en een radeloze queeste naar zin en betekenis.

Genomineerden
Naast Tonio waren nog vijf boeken genomineerd: En dan nog iets van Paulien Cornelisse, het al genoemde De Lance-factor van Mart Smeets, Tegenlicht van Esther Verhoef (met Déjà vu vorig jaar de winnaar), Noorderlicht van Suzanne Vermeer en In mijn dromen van Simone van der Vlugt (met Op klaarlichte dag eervorig jaar de winnaar). De genomineerde boeken behoren tot de bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige titels van het afgelopen jaar (juni 2011- juni 2012). Een selectiecomité van boekverkopers en bibliothecarissen maakte de keuze. Eerder wonnen onder meer Herman Koch met Het diner, Arthur Japin met De overgave, Joris Luyendijk met Het zijn net mensen en Kluun met Komt een vrouw bij de dokter.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein