Onbekend handschrift Boons Mijn kleine oorlog

Gepubliceerd: 08-03-2012

Belga/MS meldt dat de Antwerpse vestiging van De Slegte een nog onbekend handschrift van het in 1947 verschenen Mijn kleine oorlog van Louis Paul Boon heeft verworven. Volgens Kris Humbeeck, bezorger van het Verzameld werk en biograaf van Boon, kan dat handschrift meer licht werpen op de complexe ontstaansgeschiedenis van de novelle die nog altijd behoort tot zijn meest gelezen werken.

Notities
De aanzet ertoe ligt in een reeks notities die hij schreef bij het dagelijks leven in het laatste bezettingsjaar en die hij vervolgens bewerkte tot stukjes die hij publiceerde in het weekblad Zondagspost. Het boek dat hij daar weer uit samenstelde, telt 31 hoofdstukken. Het teruggevonden manuscript bevat er daarvan 16 die Humbeeck uiteraard hoopt aan een nadere tekstanalyse te kunnen onderwerpen.

Boon! 2012
Vanaf zaterdag ligt het handschrift een week lang ter bezichtiging in De Slegte op de Wapper in Antwerpen. Daarna zullen fragmenten ervan te zien zijn op de tentoonstelling in het kader van Boon! 2012 in het Stedelijk Museum ‘t Gasthuys in Aalst. Volgende week, op 15 maart, is het honderd jaar geleden dat Boon in Erembodegem werd geboren.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein