Onconventionele shortlist ECI Literatuurprijs 2017

Gepubliceerd: 13-09-2017

De zes genomineerde boeken voor de Shortlist van de ECI Literatuurprijs 2017 zijn vandaag bekend gemaakt. Er is niet gekozen voor de gevestigde grote namen maar er zijn vooral relatief onbekende auteurs genomineerd. Schrijvers als Adriaan van Dis, Ilja Leonard Pfeiffer, Hanna Bervoets, Stefan Hertmans - die wel op de longlist stonden - vallen buiten de boot ten faveure van (in alfabetische volgorde):

Huub Beurskens, Eindeloos Eiland (Koppernik)
Koen Peeters, De mensengenezer (De Bezige Bij)
Daniël Rovers, De waren (Wereldbibliotheek)
Marijke Schermer, Noodweer (Van Oorschot)
Peter Terrin, Yucca (De Bezige Bij) 
Annelies Verbeke, Halleluja (De Geus)

De organisatie maakte eerder deze week bekend dat de genomineerden – met uitzondering van de winnaar - allen een bedrag van €5000 zullen ontvangen. De winnaar ontvangt €50.000.

Er zijn drie Vlamingen genomineerd - Terrin, Peeters en Verbeke. Peter Terrin won de AKO Literatuurprijs- de voorloper van de ECI - al eens in 2012 met Post Mortem. De prijs is bedoeld voor fictie en non-fictie titels, maar die laatste staan dit jaar niet op de lijst. Vorig jaar won Martin Michael Driessen de ECI Literatuurprijs met zijn boek Rivieren.

Shortlistfestival en Uitreiking
Dit jaar wordt op zondag 24 september voor de eerste keer het Shortlistfestival georganiseerd in samenwerking met de Haagse Bibliotheek en is er op de Vlaamse Boekenbeurs op vrijdag 3 november een literair café met de genomineerde auteurs. Het winnende boek wordt op donderdag 9 november bekend gemaakt tijdens een speciale avond in het Theater aan het Spui in Den Haag. 

ECI Lezersprijs
Naast de ECI Literatuurprijs wordt in samenwerking met NRC en HUMO ook de ECI Lezersprijs uitgereikt. Vijftig lezers uit Nederland en Vlaanderen bepalen met elkaar welk boek van de Shortlist zij het beste vinden. De winnaar ontvangt een bedrag van 10.000 euro. Op de middag voorafgaand aan de uitreiking van de ECI Literatuurprijs 2017 komen de vijftig leden van de Lezersjury bijeen om onder voorzitterschap van Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC, hun winnaar te bepalen. Vorig jaar won Martin Michael Driessen ook de Lezersprijs met zijn boek ‘Rivieren’.

Jury
De jury van de ECI Literatuurprijs bestaat uit: Thom de Graaf (voorzitter van de Vereniging Hogescholen en fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer), Jelle van Riet (literair journaliste voor De Standaard), Sofie Gielis (recensente proza voor De Standaard der Letteren en docente), Daan Stoffelsen (recensent en redacteur van literair tijdschrift Revisor) en Sebastiaan Kort (recensent voor NRC).

Tekst: Literatuurplein