Ongepubliceerde romans van Hans Warren gevonden

Gepubliceerd: 04-08-2004

De Zeeuwse bibliotheek heeft bekendgemaakt dat tussen de nagelaten papieren van Hans Warren de manuscripten zijn gevonden van twee ongepubliceerde romans en een verhalenbundel. De romans dateren van begin jaren vijftig en zijn gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Omdat hij openhartig over zijn homoseksualiteit schrijft, zijn ze destijds niet gepubliceerd.

Zijn levenspartner Mario Molegraaf noemt ze in Boekblad verbijsterend vrijmoedig. ‘Ze in de jaren vijftig publiceren zou een burgeroorlog teweeg gebracht hebben.’ In Om het behoud der eenzaamheid is hij zelf de verteller en woont hij in Parijs, waar hij werkt aan een boek en droomt van een nieuw bestaan. In Een vriend voor de schemering is hij herkenbaar in het personage Wouter Ravia, die met een vriend naar Nederland vertrekt. Een zwempartij in de Noordzee wordt hem fataal. De titel van de verhalenbundel is Narcissus Bifrons.

Molegraaf heeft nog geen besluit genomen over de eventuele publicatie van de boeken. Hij moet ze eerst navlooien op eventuele doublures. Wel is hij over de mogelijkheid van publicatie in gesprek met Balans, sinds kort de uitgever van het werk van Warren. De manuscripten worden op 17 september samen met de rest van zijn nalatenschap aan de Zeeuwse Bibliotheek geschonken. Daartoe horen ook zijn archief, zijn correspondentie, zijn persoonlijke documenten, de schilderijen die hij heeft gemaakt en de handschriften van zijn Geheim dagboek, dat hij bijhield van 1942 tot vlak voor zijn dood in december 2001.

Delen
Koppelingen
Personen