Onno Blom schrijft biografie Jan Wolkers

Gepubliceerd: 29-06-2007

‘Arme Onno. Zweet, bloed en tranen zullen langs zijn rug lopen.’ Jan Wolkers geeft Onno Blom, die - naar gisteren bekend werd - zijn biografie zal schrijven, volledige toegang tot zijn persoonlijke archief, maar vraagt zich af of die daar wel zo gelukkig mee moet zijn. ‘Het is duizelingwekkend en angstaanjagend,’ zei hij vandaag in de NRC. ‘Ik ben iemand die altijd veel heeft bewaard. Er zijn zelfs nog kindertekeningen die ik heb gemaakt toen ik acht jaar oud was.’

Hij hoopt zijn biograaf nog enkele jaren van dienst te kunnen zijn, onder meer bij het toelichten van dingen ‘die niemand weet’. Blom zelf die al een paar keer uitvoerig met de schrijver heeft gesproken, is blij met diens medewerking. Hij schreef eerder onder meer biografische studies over Harry Mulisch (Zijn getijdenboek 1952-2002, toegevoegd aan een herdruk van Mulisch’ eigen Mijn getijdenboek 1927-1951) en over Gerrit Komrij (Het fabeldier dat Komrij heet). Zijn werkzaamheden als criticus en literair journalist heeft hij twee keer onderbroken voor een functie bij een uitgeverij, eerst als hoofdredacteur bij Prometheus en later als adjunct-directeur bij De Bezige Bij.

Die laatste uitgeverij hoopt zijn biografie van Wolkers in 2012 te publiceren. Blom hoopt er op te promoveren in Leiden, bij Willem Otterspeer die momenteel zelf aan de biografie van Willem Frederik Hermans werkt.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein