Opzij Literatuurprijs 2010 voor Jessica Durlacher

Gepubliceerd: 17-02-2011

Tijdens het Opzij Vrouwenboekenfestijn in Amsterdam werd gisteravond de Opzij Literatuurprijs 2010 uitgereikt aan Jessica Durlacher voor haar roman De held, een uitgave van De Bezige Bij. ‘De held is een compleet en genereus verhaal, met een intrigerende literaire thematiek. Naast een aantal zeer ontroerende scènes biedt Durlacher de lezer een dijk van een thriller,’ aldus de jury. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden.

Beste boek van het jaar
Omdat vrouwelijke auteurs opvallend weinig in de prijzen vallen, besloot de redactie van Opzij in 2007 de formule van de in 1979 ingestelde tweejaarlijkse Annie Romeinprijs te veranderen. Voortaan wordt de Annie Romeinprijs één keer in de vijf jaar toegekend aan een schrijfster voor haar gehele oeuvre. In de tussenliggende periodes wordt de prijs elk jaar uitgereikt aan de schrijfster van het beste boek van het jaar. Deze prijs voor een afzonderlijk boek heeft de naam Opzij Literatuurprijs gekregen.

Andere genomineerden
De jury, bestaande uit voorzitter Daniëlle Serdijn (recensent de Volkskrant en Opzij) en de leden Marja Pruis (recensent de Groene Amsterdammer), Agnes Andeweg (docent cultuurwetenschappen Universiteit Maastricht), Femke van der Laan (lezer) en Margriet van der Linden (hoofdredacteur Opzij), had uit de literaire oogst van wat zij een bijzonder sterk jaar noemde, naast De held van Durlacher (foto: Billie Glaser) ook Landen van Laia Fàbregas, Superduif van Esther Gerritsen, De schilder en het meisje van Margriet de Moor en Plattegrond van een jeugd van Wanda Reisel genomineerd.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein