Orange Broadband Prize voor Rose Tremain

Gepubliceerd: 06-06-2008

Lev is een veertiger die met zijn moeder en kind in een Oost-Europees dorp woont. Op zoek naar werk vertrekt hij naar Engeland. Hij hoopt er ook vriendschap en liefde te vinden. Die vindt hij inderdaad, maar meer nog wordt hij geconfronteerd met discriminatie en uitbuiting. Toch redt hij het, mede dankzij zijn vriend Rudi, en als een rijk man keert hij naar zijn familie terug. Dat is in het kort het verhaal van de roman The Road Home van Rose Tremain, die is bekroond met de Orange Broadband Prize.

De jury was erg onder de indruk van de hoofdpersoon en de empathie waarmee Tremain hem tot leven had gewekt, aldus voorzitter Kirsty Lang bij de uitreiking. ‘Het boek heeft ook een heel actueel thema. De immigratie uit Oost-Europa is een van de grootste veranderingen die zich in deze tijd in ons land voltrekt. Nog niet eerder was daar met zoveel ernst over geschreven.’ De schrijfster zelf zei in een reactie dat de nieuwe immigranten te veel als een groep worden gezien en niet als afzonderlijke individuen. ‘Daarom kijken we alleen maar negatief aan tegen hun bijdrage aan de maatschappij. Als we het verhaal van één van die individuen leren kennen, verandert onze houding meteen.

The Orange Prize, waarvoor Tremain ook in 2004 was genomineerd, is de eerste belangrijke prijs die zij wint. Ook voor de Booker Prize (waarvan ze twee keer zelf jurylid was) was ze een keer genomineerd, maar The Road Home had niet eens de longlist gehaald. Dat ze niet eerder was bekroond, had in de overwegingen van de jury geen rol gespeeld, aldus Lang. ‘Wij hebben alleen naar dit éne boek gekeken.’

De Orange Broadband Prize for Fiction is een jaarlijkse prijs voor het beste Engelstalige boek van een vrouwelijke auteur. De overige genomineerden voor deze editie waren Nancy Huston met Fault Lines, Sadie Jones met The Outcast, Charlotte Mendelson met When We Were Bad, Heather O'Neill met Lullabies for Little Criminals en Patricia Wood met Lottery.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein