Orange Prize voor Zadie Smith

Gepubliceerd: 07-06-2006

Met haar roman On Beauty, bij Prometheus in vertaling verschenen als Over schoonheid, heeft Zadie Smith de Orange Prize gewonnen. Haar twee vorige romans, White Teeth en The Autograph Man, waren in 2001 en 2003 wel genomineerd voor de prijs, maar werden toen niet bekroond. In haar dankwoord bij de uitreiking in het Royal Courts of Justice in Londen verklaarde ze het nauwelijks te kunnen geloven dat ze had gewonnen. Ze noemde de kwaliteit van de andere vijf boeken op de shortlist ongelooflijk. ‘Het zijn buitengewone vrouwen en buitengewone schrijfsters.’

De jury, onder voorzitterschap van BBC-presentatrice Martha Kearney, prees het bekroonde boek als een literaire tour de force. ‘Het legt niet alleen de intimiteiten in een familie bloot maar stelt ook bredere thema’s als esthetica, ethiek en de grillen van het academische leven aan de orde.’ Met de Orange Prize for Fiction, waaraan voor de winnaar een bedrag van 30.000 pond is verbonden, wordt jaarlijks het beste Engelstalige boek van een vrouwelijke auteur bekroond. De prijs voor debutantes, ter waarde van 10.000 pond, is uitgereikt aan Naomi Alderman voor Disobedience, een roman die is gesitueerd in de orthodoxe joodse gemeenschap in Noord-Londen.

Naast On Beauty waren de volgende romans genomineerd: The History of Love van Nicole Krauss, Beyond Black van Hilary Mantel, The Accidental van Ali Smith, Everyman’s Rules for Scientific Living van Carrie Tiffany en The Night Watch van Sarah Waters.

Tekst en copyright: Jef van Gool \ Literatuurplein