Oscar van den Bogaard schrijft romanbewerking van de film Majesteit

Gepubliceerd: 29-07-2010

Op 21 oktober gaat in de Nederlandse bioscopen de film Majesteit van regisseur Peter de Baan in roulatie. Carine Crutzen geeft daarin gestalte aan koningin Beatrix (foto Fu Works), Hadewych Minis aan Máxima, Gijs Naber aan Willem Alexander en Marcel Hensema aan JP Balkenende. In dit vorstelijk drama over het leven en de dromen van de koningin tijdens een van de meest precaire periodes in haar koningschap wil de minister president net voor zij in 2003 de troonrede gaat uitspreken, daarin nog iets veranderen. Ondanks de spanning van het moment geeft zij zich over aan haar herinneringen, wat haar ertoe brengt zich daartegen te verzetten. ‘Eindelijk ontmoeten we de vrouw achter Koningin Beatrix,’ belooft producent Fu Works.

Scenario
Het scenario van Majesteit is geschreven door Ger Beukenkamp die daarmee niet aan zijn proefstuk toe is. Samen met regisseur Peter de Baan maakte hij eerder de televisiefilms De kroon (2005), over de politieke complicaties rond het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima, en De prins en het meisje (2007), over het huwelijk tussen prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit.

Roman
Oscar van den Bogaard bewerkt het script van Beukenkamp tot de roman Majesteit die op 15 oktober bij De Geus verschijnt. Net als de film wil de roman de vrouw achter de koningin laten zien. Sinds zijn debuut Dentz (1990) schreef de in 1964 geboren Van den Boogaard acht romans onder eigen naam, en twee romans onder de pseudoniemen Emmanuel Lipp en Pearl Sweetlife (met Steven Van Watermeulen). Zijn bekendste werken zijn De heerlijkheid van Julia, Een bed vol schuim en Het verticale strand. In zijn werk blijkt hij zich bijzonder goed te kunnen inleven in het bestaan van vrouwen.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein