P.C. Hooft-prijs 2010 voor Charlotte Mutsaers

Gepubliceerd: 14-12-2009

De P.C. Hooft-prijs 2010, bestemd voor verhalend proza, is toegekend aan Charlotte Mutsaers, zo heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde vandaag bekendgemaakt. Een jury onder voorzitterschap van Janet Luis noemt het proza van Mutsaers die ook beeldend kunstenaar is, ‘onmiskenbaar het werk van een dubbeltalent. Zo geduldig als een schilder de materiële wereld beklopt en aftast, zo precies plooit Mutsaers haar teksten rondom concrete voorwerpen als een rok, een dennenappel of een mobiele telefoon. Geen wonder dus dat haar teksten zeer beeldend zijn.’

Onbevangenheid
Haar romans zijn volgens de jury bovendien niet los te zien van haar speelse essaybundels als Paardejam en Zeepijn. Ze liggen in elkaars verlengde. ‘Al haar werk komt tenslotte voort uit eenzelfde mentaliteit, eenzelfde manier van in het leven staan. En een belangrijk onderdeel van deze levenshouding is de gepassioneerde omgang met de literatuur.’ In die passie gaat het met name om de verwondering, de betovering, de onbevangenheid, het enthousiasme…

Pen en penseel
De jury haalt ter staving een citaat aan uit Paardejam: ‘Wie nooit op een hobbelpaard over het tapijt heeft geracet, nooit “Huhu!” heeft gebruld al was het maar tegen een bezemsteel, nooit geloofd heeft in hoefijzergeluk, nooit gesnakt heeft naar de hengstebron, nooit Jeanne d’Arc, Sinterklaas of Napoleon heeft willen zijn, zal het in de kunsten niet ver schoppen.’ In de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende is nog tot 31 januari de expositie Charlotte Mutsaers - Aangespoeld met pen en penseel te zien, een retrospectieve van haar beeldende werk, aangevuld met manuscripten, brieven, curiosa, foto's en andere documenten die haar literaire werk betreffen. Voorjaar 2010 reist deze overzichtstentoonstelling naar het Letterkundig Museum in Den Haag.

Uitreiking
De prijs, waaraan aan bedrag van 60.000 euro is verbonden, wordt traditiegetrouw uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum, naar verwachting op donderdag 20 mei 2010, een dag voor de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581-1647). In het Radio 1 Journaal zei Mutsaers die het nieuws van haar bekroning via haar mobieltje hoorde, dat ‘een heel mooi moment’ te vinden. Eerder werd haar oeuvre bekroond met onder meer de Jacobus van Looy-prijs en de Constantijn Huygens-prijs. Haar roman Koetsier herfst was dit voorjaar de grote favoriet voor de Libris Literatuur Prijs, maar die ging naar Dimitri Verhulst.

Eerdere winnaars
Recente eerdere winnaars van de P.C. Hooft-prijs in de categorie proza waren J.M.A. Biesheuvel (2007), Cees Nooteboom (2004), Gerrit Krol (2001), F.B. Hotz (1998) en A. Alberts (1995).

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein

Meer over het werk van Charlotte Mutsaers in LiTTerair van 14 december 2009, pagina 433.

Delen
Koppelingen