P.C. Hooft-prijs 2013 voor A.F.Th. van der Heijden

Gepubliceerd: 11-12-2012

‘Zijn werken, inmiddels bijna dertig boektitels, zijn één werk. Uit het een groeit het ander, en soms is een nieuw boek nodig om een vorig boek te begrijpen.’ Aldus de jury van de P.C. Hooft-prijs 2013 over A.F.Th. van der Heijden, wiens werk zij heeft voorgedragen voor deze belangrijkste Nederlandse literaire oeuvreprijs. Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft gisteren die voordracht overgenomen.

Veelvuldig gelauwerd
Het is de vierde belangrijke bekroning in korte tijd voor de in 1951 in Geldrop geboren schrijver. Vorig jaar werd zijn oeuvre bekroond met de Constantijn Huygens-prijs en dit jaar werd zijn roman Tonio bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de NS Publieksprijs, waardering van zowel een vakjury als van het lezerspubliek. Eerder werden afzonderlijke werken bekroond met onder meer de F. Bordewijk-prijs en de AKO Literatuurprijs.

Ongeremd en retorisch
De jury, onder voorzitterschap van Rudi Wester en verder bestaande uit Arnold Heumakers, Xandra Schutte, Thomas Verbogt en Maria Vlaar, prijst in het bijzonder ook de stijl van Van der Heijden: die ‘is ongeremd en retorisch, kent weinig beperkingen en barst soms bijna uit zijn eigen zinsverband. Hij bepleit de “schittering”, en zelfs de “schittering van overbodigheid” en heeft de beschrijvingkunst in de Nederlandse literatuur tot grote hoogten gebracht.’ Met de op het eerste oog omtrekkende bewegingen van zijn pen weet hij door de weidsheid van zijn blik op zijn onderwerp, meestal de mens, ‘overweldigende caleidoscopische beelden op te roepen’.

Uitreiking
De P.C. Hooft-prijs is in 2013 bestemd voor verhalend proza. Hij wordt aan Van der Heijden uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum in Den Haag op donderdag 23 mei, twee dagen na de sterfdag van de naamgever van de prijs, P.C. Hooft (1581-1647), onze grootste renaissancedichter.

Eerdere laureaten
Recente eerdere laureaten in het genre verhalend proza waren Charlotte Mutsaers (2010), J.M.A. Biesheuvel (2007), Cees Nooteboom (2004), Gerrit Krol (2001) en F.B. Hotz (1998). Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein