P.F. Thomése wint esta luisterboek award

Gepubliceerd: 15-06-2010

‘Het pakt niet altijd goed uit als een auteur zelf zijn boek voorleest. In het geval van J. Kessels : the novel, een uitgave van Contact, voorgelezen door P.F. Thomése zelf, heeft het een toegevoegde waarde. Zijn nonchalante en onderkoelde manier van voorlezen maakt de volvette tekst nog pakkender. Ideaal om in de auto te beluisteren.’ Aldus juryvoorzitter Hadassah de Boer over de winnaar van de esta luisterboek award 2010.

Meerderheid van stemmen
Die prijs voor het best voorgelezen luisterboek is vanavond uitgereikt in het radioprogramma Kunststof. De jury, verder bestaande uit Arjan Peters (de Volkskrant), Linda Koopmans (NBD|Biblion), Sara van Gorp (freelance journaliste voor onder meer esta) en Wim Sluijs (winkelmanager Selexyz Scheltema), had met veel enthousiasme de 58 ingezonden luisterboeken beluisterd. Zij kon het echter niet eens worden over de winnaar, zodat die met meerderheid van stemmen is gekozen. De andere genomineerde titels waren En toen kwam de Kerstman van Thea Dubelaar, voorgelezen door Frank Groothof (Ploegsma), Lijmen/Het been van Willem Elsschot, voorgelezen door Job Cohen (Rubinstein), Over de liefde van Doeschka Meijsing, voorgelezen door Lineke Rijxman (Rubinstein) en Zout op mijn huid van Benoîte Groult, voorgelezen door Carine Crutzen (Meulenhoff Boekerij).

Precair klusje
In J. Kessels : the novel toeren P.F. Thomése en zijn beste vriend J. Kessels, ook bekend van de verhalenbundel Greatest Hits, in een walm van frituur, sigarettenrook en country & westernmuziek van Tilburg naar de rosse buurt van Hamburg om er een precair klusje te klaren. Bertram Mourits componeerde voor het luisterboek de bijpassende muziek die wordt gebracht door Nico Dijkshoorn en zijn band The Hank Five. 'J. Kessels : The Novel is het zoveelste project waarin P.F. Thomése zijn schrijftalent bewijst,' aldus Ezra de Haan in de recensie over de roman voor Literatuurplein. 'Het is dan ook te makkelijk om deze roman af te doen als een leuk boek of om te verwijzen naar het oeuvre van Herman Brusselmans. Daar gaat het boek namelijk te diep voor en daarvoor zitten er te veel verwijzingen in. Naar Malcolm Lowry, naar Zonsopgangen boven zee van Jeroen Brouwers, Wagner, Mahler en obscure countryartiesten. J. Kessels : The Novel is het tweede boek van Thomése waarin J. Kessels een rol speelt. Hopelijk komen we hem over een paar jaar weer in een roman tegen, rijden we met hem naar de horizon, op weg naar nieuwe krankzinnige avonturen.'

Groeten uit Column
Morgen gaat de Week van het Luisterboek van start. In de boekhandel en via internet is bij aankoop van een luisterboek gratis het geschenk Groeten uit Column te krijgen. Negen columnisten van diverse dagbladen en tijdschriften – Frits Abrahams, Paulien Cornelisse, Aaf Brandt Corstius, Machteld van Gelder, Youp van ’t Hek, Henk Hofland, Herman Koch, Kees van Kooten en Herman Pleij - schreven columns met vakantie of reizen als onderwerp en lezen die zelf voor.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein