Paula van der Oest verfilmt Verborgen gebreken

Gepubliceerd: 25-07-2003

Najaar 2004 gaat voor het eerst een speelfilm in roulatie naar een roman van Renate Dorrestein. Er zijn wel eerder plannen geweest om boeken van haar te verfilmen, aldus Jacqueline de Goeij van Filmprodukties De Luwte, maar die zijn nooit van de grond gekomen. De woorden van Dorrestein zijn niet eenvoudig in beelden om te zetten. Zij heeft nu echter haar goedkeuring gegeven aan het script dat Tamara Bos (scenariste van onder meer Otje en Minoes) heeft geschreven voor de verfilming van Verborgen gebreken.

Voor de regie is Paula van der Oest gevraagd. Zij maakte eerder voor De Luwte het met het Gouden Kalf bekroonde en voor een Oscar genomineerde Zus & Zo (2001). Een deel van de twee miljoen euro die de film gaat kosten, wordt gedragen door een Schotse producent. De film wordt vooral gedraaid in Schotland. In Verborgen gebreken gaat een vrouw met haar vriend en drie kinderen (van respectievelijk zestien, tien en vier jaar) daarheen op vakantie. Hun pad kruist dat van Agnes, een vrouw van zeventig die op weg is naar het vakantiehuis, dat zij samen met haar vier - inmiddels overleden – broers heeft gebouwd. Het komt tot een reeks schokkende gebeurtenissen, waarbij incest en onvervulde verlangens een grote rol spelen. De roman werd in 1997 genomineerd voor de Gouden Uil Literatuurprijs.

Inmiddels heeft Jos van der Linden, die onder meer de speelfilms De aanslag en Costa! en de televisieseries Blauw Blauw, Bij nader inzien en Wilhelmina produceerde, een optie genomen op de filmrechten van Zonder genade. Deze roman van Dorrestein uit 2001 zal onder meer in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Zweden, Engeland en Italië in vertaling verschijnen.

Delen
Koppelingen