Paulo Coelho benoemd tot Vredesboodschapper

Gepubliceerd: 24-09-2007

Op donderdag 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho en Prinses Haya Bint Al Hussein van Jordanië benoemd tot Vredesboodschappers. Vier anderen gingen hen voor, allen individuen die met hun talenten wereldwijd bewustzijn helpen te genereren voor de idealen en activiteiten van de Verenigde Naties. Paulo Coelho, auteur van onder veel meer De Alchemist, gebruikt zijn universele aantrekkingskracht om de kansarmen in de Braziliaanse samenleving te steunen. Samen met zijn vrouw Christina Oiticica richtte hij hiertoe het Paulo Coelho Instituut op.

Coelho is tevens pleitbezorger van multiculturalisme in zijn rol als Speciale Raadsman voor Interculturele Dialogen en Spirituele Convergenties bij UNESCO. Secretaris-generaal Ban Ki-moon zei over zijn uitverkiezing: ‘Meneer Coelho’s talent als schrijver en zijn bijzondere vermogen om over grenzen en culturen heen het leven van zowel mannen als vrouwen te raken maakt hem tot een zeer krachtige Vredesboodschapper.’ Coelho, wiens werk in meer dan vijfenzestig talen is vertaald, liet weten dat hij de benoeming een grote eer vond. ‘Met vreugde neem ik deze verantwoordelijkheid op me en ik zal me met toewijding inzetten voor een betere toekomst voor huidige en volgende generaties.’

De andere Vredesboodschappers en hun aandachtsgebieden zijn: Jane Goodall, milieu; Michael Douglas, ontwapening, vrede en veiligheid; Yo-Yo Ma, jeugd; Elie Wiesel, mensenrechten en de Holocaust. De Italiaanse operazanger Luciano Pavarotti was Vredesboodschapper tot zijn dood op 6 september 2007.

Bron: persbericht De Arbeiderspers