Polleke ook op Filmfestival Montevideo bekroond

Gepubliceerd: 18-08-2004

Het succesverhaal van Polleke, de film van Ineke Houtman naar de boeken van Guus Kuijer, gaat verder. Op het Internationaal Filmfestival van Montevideo heeft de film drie belangrijke prijzen gewonnen: de grote prijs van de jury, de prijs van de kinderjury en de prijs voor de beste speelfilm. In februari van dit jaar won de film al de juryprijs van het zestiende Jeugdfilmfestival in Vlaanderen.

In de film worstelt de elfjarige Polleke met haar gevoelens voor haar Marokkaanse buurjongen Mimoen. Zijn geloof en cultuur maken hun vriendschap bijna onmogelijk. Zelf heeft ze het ook niet makkelijk. Haar vader, Spiek, is aan de drugs en zwerft over straat en haar moeder is verliefd op de aardige Wouter, de meester van Polleke. Maar ze is er het meisje niet naar om moedeloos de dingen over zich heen te laten gaan. En bovendien is er de boerderij van opa en oma, waar zij zelfs een eigen kalf heeft.

In Nederland trok de film zoveel bezoekers (meer dan 100.000) dat hij werd bekroond met een Gouden en een Platina Film. Binnenkort volgt de release in Belgiƫ, Duitsland en Scandinaviƫ.