Polleke wint juryprijs op Jeugdfilmfestival Vlaanderen

Gepubliceerd: 29-02-2004

Van 22 tot en met 29 februari wordt in het UGC in Antwerpen en Cinema Lumière in Brugge het zestiende Jeugdfilmfestival Vlaanderen gehouden. Het biedt een selectie van de allernieuwste Europese jeugdfilms voor acht- tot twaalfjarigen. Voor de allerkleinsten (vanaf drie jaar) worden animatiefilms vertoond en films als Astrid Lindgren vertelt. Na de filmvoorstellingen zijn er allerlei activiteiten als ateliers, vragenuurtjes, optredens en workshops. En uiteraard worden er prijzen uitgereikt.

De juryprijs van het festival gaat naar Polleke, de film van Ineke Houtman naar de boeken van Guus Kuijer. De prijs, waaraan de distributie van de film in Vlaanderen is verbonden, is vandaag uitgereikt aan de hoofdrolspelers Liv Stig (Polleke) en Mamoun Elyounoussi (Mimoen). In de film worstelt de elfjarige Polleke met haar gevoelens voor haar Marokkaanse buurjongen Mimoen. Zijn geloof en cultuur maken hun vriendschap bijna onmogelijk. Zelf heeft ze het ook niet makkelijk. Haar vader, Spiek, is aan de drugs en zwerft over straat en haar moeder is verliefd op de aardige Wouter, de meester van Polleke. Maar ze is er het meisje niet naar om moedeloos de dingen over zich heen te laten gaan. En bovendien is er de boerderij van opa en oma, waar zij zelfs een eigen kalf heeft.

De film van Houtman, die eerder Madelief verfilmde, kreeg reeds lovende kritieken op onder meer het CineKid-festival in Amsterdam en het Filmfestival van Berlijn. In Nederland ging de film op 11 oktober als openingsfilm van CineKid in première. Na vijf maanden nog in roulatie, heeft hij inmiddels meer dan 100.000 bezoekers getrokken.

De vijf boeken van Guus Kuijer over Polleke - Voor altijd samen, amen (1999), Het is fijn om er te zijn (2000), Het geluk komt als de donder (2000), Met de wind mee naar de zee (2001) en het met de Woutertje Pieterse Prijs 2003 bekroonde Ik ben Polleke hoor! (2001) - zijn vorig jaar door Querido als Polleke in één band uitgebracht.