Prentenboekje Kinderboekenweek eerbetoon aan Fiep Westendorp

Gepubliceerd: 07-06-2006

Het prentenboekje bij de aanstaande Kinderboekenweek (4 t/m 14 oktober) wordt een eerbetoon aan de illustratrice Fiep Westendorp. Het dierenfeest van Fiep Westendorp is door Gioia Smid, kenner bij uitstek van haar werk, samengesteld uit de vele dierentekeningen die zij maakte. De tekeningen zijn niet eerder in boekvorm verschenen. Schrijver/dichter Frank van Pamelen, onder meer bekend als presentator van het radioprogramma Vroege Vogels, voorziet het van bijpassende rijmpjes.

Fiep Westendorp (1916-2004) was een van de populairste tekenaressen van het land. Iedereen kent haar als de tekenares die veel van de helden en heldinnen van Annie M.G. Schmidt een gezicht gaf. Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Otje en Floddertje: talloze Nederlanders hebben hen voor eeuwig in hun hart gesloten. Daarnaast illustreerde zij onder meer kinderboeken van Mies Bouhuys en Han G. Hoekstra.

De Stichting CPNB riep in 1997 ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Penselen, de bekroning voor het best geïllustreerde kinderboek, een speciale prijs in het leven: het Oeuvre Penseel. Deze werd toegekend aan Fiep Westendorp, die nooit eerder haar werk bekroond had gezien met een Penseel.

Bron: persbericht CPNB