Prijs voor kinderpoëzie ingesteld

Gepubliceerd: 25-03-2014

De Hans Christian Andersen Award is helaas niet naar Ted van Lieshout gegaan, maar binnenkort maakt hij opnieuw kans op een prijs. Een geheel nieuwe bovendien, waarvoor het initiatief in Vlaanderen is genomen. Vanuit de overtuiging dat kinderpoëzie schrijven een vak apart is en dat het genre meer aandacht en pluimen verdient, hebben het Poëziecentrum en de CANON Cultuurcel de Kinderpoëzieprijs ingesteld. Een vakjury bekroont de beste kinderpoëziebundel uit Nederland en Vlaanderen met een Gouden Poëziemedaille, een kinderjury kent drie Poëziesterren toe.

Vijf genomineerde bundels
De campagne is symbolisch gelanceerd op 21 maart, de Unesco Werelddag van de Poëzie. Goede kinderpoëzie is gelaagd, technisch sterk en verrassend. Met die uitgangspunten boog een vakjury zich over de oogst aan kinderpoëzie van de afgelopen twee jaar en nomineerde vijf bundels uit het totaal van vijfentwintig. Die vijf zijn:

*Ted van Lieshout, Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder (Leopold, 2012)
* Jaap Robben, Als iemand ooit mijn botjes vindt (De Geus, 2012)
* Edward van de Vendel, Mijn fijne geluidenboekje (De Eenhoorn, 2013)
* Edward van de Vendel, Ik juich voor jou (Querido, 2013)
* Bette Westera, Aan de kant, ik ben je oma niet! (Gottmer, 2012)

Jury
De vakjuryleden vertegenwoordigen diverse sectoren waar kinderpoëzie aandacht krijgt: Dirk Terryn (CANON Cultuurcel), Marina Waterschoot (leerkracht lager onderwijs), Jonas Boets (VTMKZOOM), Fieke Van der Gucht (Stichting Lezen), Flore Keersmaekers (Jeugd & Poëzie) en Sieglinde Vanhaezebrouck (Poëziecentrum) en voorzitter Jan Van Coillie (hoogleraar Faculteit Letteren KU Leuven - Campus Brussel).

Uitreiking
Op woensdag 14 mei 2014, tijdens het feest van de Boekenjuffen -en meesters, wordt de winnaar bekendgemaakt. Een gedicht uit de winnende dichtbundel wordt verwerkt in een lied, het Poëziemedaillelied en een clipje.

Poster
De kinderjury kiest per graad/bouw in het lager onderwijs het beste gedicht. De gekozen gedichten worden op een poster gezet en verspreid naar alle lagere scholen in Vlaanderen. Voor deze eerste editie wordt de poster vormgegeven door de jonge illustrator Pieter Van Eenoge. Het lied, het clipje en de posters worden aan pers en publiek voorgesteld tijdens de prijsuitreiking.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein