Prinsjesboekenprijs naar Frank Westerman

Gepubliceerd: 12-09-2015

‘De persoonlijke, maatschappelijke en politieke geschiedenis wordt verbonden in één document, waardoor de traumatische oorlog ook voor Nederland onontkoombaar dichtbij komt… Het boek maakt indringend duidelijk dat politiek niet om zichzelf draait, maar over het leven van mensen.’ Aldus de jury van de Prinsjesboekenprijs 2015 over het door haar bekroonde De slag om Srebrenica van Frank Westerman, een uitgave van De Bezige Bij.

Nationale politiek
De Prinsjesboekenprijs, de prijs voor het beste Nederlandse politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar, maakt deel uit van het Prinsjesfestival en wordt omstreeks Prinsjesdag uitgereikt. Hij is in 2013 ingesteld om het belang van boeken over de nationale politiek te benadrukken en de kwaliteit ervan te helpen bevorderen. Voor de prijs komen alle non-fictieboeken over een Nederlands politiek onderwerp, verschenen tussen juli van het voorgaande en juli van het huidige jaar, in aanmerking.

Drie nominaties
Voor de editie van dit jaar waren 42 boeken ingezonden, waarvan de jury er drie had genomineerd. Naast De slag om Srebrenica waren dat El Rey : van jager tot prooi van Hans Goossen en Theo Sniekers (Media Groep Limburg), eerder dit jaar bekroond met de M.J. Brusseprijs, en Vrouw achter de troon van W.H. Weenink (Uitgeverij Boom).

Jury
De prijs werd gisteren tijdens het Prinsjesfestival in de plenaire zaal van de Eerste Kamer aan Westerman uitgereikt door Ank Bijleveld-Schouten, de Commissaris van de Koning van Overijssel. De jury bestond uit voorzitter Kars Veling (directeur ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat) en de leden Michiel Breedveld (politiek verslaggever NOS Radio) en Sarah de Lange (Associate Professor of Comparative Politics aan de UvA).

Eerdere winnaars
De Prinsjesboekenprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 2.500 euro. In 2013 won Mathieu Segers de eerste Prinsjesboekenprijs met zijn boek Reis naar het continent : Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden. Vorig jaar ging de prijs naar Piet de Rooy voor Ons stipje op de waereldkaart : de politieke cultuur van Nederland in de negentiende en twintigste eeuw.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein