Renate Dorrestein auteur Boekenweekessay 2008

Gepubliceerd: 26-06-2007

Renate Dorrestein schrijft in 2008 het Boekenweekessay, zo heeft de CPNB bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat het essay aansluit bij het thema van de Boekenweek. In 2008 is dat Van Oude Menschen… De derde leeftijd en de letteren. Tien jaar geleden schreef zij het Boekenweekgeschenk Want dit is mijn lichaam. Daarin richtte zij zich op de banale strijd tegen lichamelijke aftakeling en de heersende overtuiging dat de mens zijn eigen maker is.

In 2008 is het 25 jaar geleden dat Renate Dorrestein (Amsterdam, 1954) debuteerde met de roman Buitenstaanders. Eerder maakte zij naam met columns in onder andere Opzij, Viva en De Tijd. Vorige maand publiceerde zij haar twintigste roman, Echt Sexy. Haar hele oeuvre werd in 1993 bekroond met de Annie Romeinprijs. Haar vertaalde roman Unnatural Mothers (Ontaarde moeders) werd in 1997 genomineerd voor The International IMPAC Dublin Literary Award. In 2002 werd opnieuw een roman van haar genomineerd, toen A Heart of Stone (Een hart van steen).

Komend najaar is zij gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Naast werkcolleges creatief schrijven bereidt zij zich daar voor op de jaarlijkse Albert Verweylezing, waarvoor zij dit jaar is gevraagd.

De Boekenweek wordt volgend jaar gehouden van 12 tot en met 22 maart. De auteur van het Boekenweekgeschenk (Bernlef) werd al eerder bekendgemaakt.

Bron: persbericht CPNB