Renate Dorrestein auteur en voorlezer Luistergeschenk 2014

Gepubliceerd: 12-03-2014

Het Luistergeschenk van de Week van het Luisterboek 2014, Liever horen we onszelf, wordt geschreven én gelezen door Renate Dorrestein. Het is de derde keer dat zij een (geschenk)boek voor de CPNB schrijft: in 1997 het Boekenweekgeschenk Want dit is mijn lichaam en in 2008 het Boekenweekessay Laat me niet alleen. Tijdens de Week van het Luisterboek 2014 wordt het Luistergeschenk bij de aankoop van minimaal 9,95 euro aan (luister)boeken door de boekwinkel cadeau gedaan aan haar klanten. Deelnemende openbare bibliotheken geven het Luistergeschenk, dat zowel op CD als in de vorm van een download verschijnt, cadeau aan bestaande en nieuwe leden.

Liever horen we onszelf
‘Terwijl hij tegen me praatte, zag ik voor me hoe we samen in een Italiaanse fontein sprongen. Ik zag een bed vol croissantkruimels. Zijn sneakers onder mijn bank. De manier waarop hij zijn jas met de mouwen om de mijne heen gevouwen aan de kapstok zou hangen.’ De jonge fotografe Mila vindt de liefde van haar leven. Ze doet alles om hem gelukkig te houden, zelfs als hij een van zijn buien heeft. Maar dan verdwijnt hij op een dag spoorloos. Het zeilschip waarmee hij woedend is vertrokken, wordt onbemand teruggevonden. Heeft hij een ongeluk geënsceneerd om met de noorderzon te kunnen verdwijnen – of is er iets anders aan de hand? In Liever horen we onszelf vertelt Renate Dorrestein een liefdesverhaal vol onverwachte wendingen. Een verhaal over dromen en over wat we onszelf wijsmaken - omdat we soms niet anders kunnen.

Renate Dorrestein
Renate Dorrestein (1954, Amsterdam) neemt een unieke positie in binnen de Nederlandse letteren. Haar romans werden genomineerd voor vele prijzen, waaronder de Libris Literatuur Prijs, de AKO Literatuur Prijs, de NS Publieksprijs en The International IMPAC Dublin Literary Award. Haar oeuvre werd bekroond met de Annie Romein Prijs. Voor Verborgen gebreken ontving zij de Jonge Gouden Uil. In februari 2013 verscheen De blokkade, waarin zij op nietsontziende wijze de oorzaken en gevolgen van haar eigen writer’s block onderzoekt. Daarnaast is zij momenteel gastschrijver: in opdracht van de gemeente Almere werkt ze aan een roman die gesitueerd is in deze stad. Renate Dorresteins boeken zijn in vijftien talen vertaald.

Storytel Luisterboek Award
Op 16 april 2014 wordt door de jury de shortlist bekendgemaakt van de Storytel Luisterboek Award, de prijs voor de beste voorlezer van een luisterboek. Vanaf die datum kan het publiek online stemmen op zijn favoriete luisterboek en bepalen wie de winnaar wordt. Maandagavond 19 mei wordt als aftrap van de Week van het Luisterboek 2014 in het Radio 1 programma Kunststof van de NTR de winnaar bekendgemaakt. In 2013 won Maar buiten is het feest van Arthur Japin en was Leo Blokhuis de auteur van het LuistergeschenkElectrifying Berlijn. Ruim zesduizend mensen hadden dat jaar hun stem uitgebracht.

Luid
De Week van het Luisterboek 2014 is van 16 tot en met 25 mei. Vlak voor het begin van de Week verschijnt Luid, het magazine over luisterboeken. Gedurende de Week ligt het in de boekhandel en openbare bibliotheken, gratis voor klanten en leden. Het bevat onder meer interviews met de auteur van het Luistergeschenk Renate Dorrestein, met Job Cohen over voorlezen en luisterboeken en met de winnaars van de Luisterboeken Award: Gijs Scholten van Aschat (2011), Stef Visjager (2012) en Arthur Japin (2013).

Bron: persbericht CPNB