Selexyz Debuutprijs voor Bert Natter

Gepubliceerd: 07-09-2009

Begeerte heeft ons aangeraakt van Bert Natter is het verhaal van de conservator van Oude Muziekinstrumenten Lucas Hunthgburth die bij de vuurwerkramp in Enschede zijn beste vriend verliest. In een Gronings dorp waar hij hoopt een zeldzame zeventiende-eeuwse klavecimbel te vinden, wordt hij verliefd op een begaafde en begeerlijke klaveciniste. Zij maakt de meest wonderbaarlijke muziek die hij ooit heeft gehoord.

Met deze roman, een uitgave van Thomas Rap, heeft Natter de Selexyz Debuutprijs voor het beste literaire prozadebuut gewonnen, zo is vandaag op Manuscripta bekendgemaakt. De overige genomineerden waren Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje (Nijgh & Van Ditmar), De zorgstroom van A. El Baraka (De Harmonie), Twee linkerlaarzen van Laura Broekhuysen (Querido) en Echte slechte mensen van Lernert Engelberts (De Harmonie). De bekroonde roman van de in 1968 geboren freelance journalist Natter was eerder genomineerd voor de Anton Wachterprijs en de Halewijnprijs.

De Selexyz Debuutprijs is een voortzetting van de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizenprijs voor Literair Prozadebuten en is zeventien keer uitgereikt. Selexyz en SNS Reaal ondersteunen de prijs sinds 2005 en hebben het prijzengeld verdubbeld tot 10.000 euro. De prijs is bedoeld om de winnaar in staat te stellen zich een lange tijd zonder financiƫle zorgen aan het schrijven te wijden. De edities 2006, 2007 en 2008 werden respectievelijk gewonnen door Yolanda Entius met Rakelings, Robbert Welagen met Lipari en Maarten Schinkel met Drie.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein