Studiereis Nederlandse schrijvers naar Israël en Palestina

Gepubliceerd: 30-11-2010

‘Naar dit meest beschreven stukje aarde ben ik zeer nieuwsgierig en ik was blij met de uitnodiging. Ik wil zowel Palestijnen als Israëliers spreken. Daar komt bij dat dit een nogal interessant reisgezelschap is, ongetwijfeld levert ook dat stof op voor verhalen.’ Aldus P.F. Thomése (foto) die deel uitmaakt van een delegatie van drie Nederlandse schrijvers die met Antoine Bodar een studiereis gaat maken naar Israël en de Palestijnse gebieden.

UCP
De andere schrijvers zijn Rosita Steenbeek en Jan Siebelink. De reis vindt plaats op uitnodiging van United Civilians for Peace (UCP), dat zich inzet voor een rechtvaardige en vreedzame oplossing van de Israëlisch-Palestijnse kwestie waarbij de rechten en belangen van burgers centraal staan. De uitgangspunten zijn het internationale recht en de mensenrechten. UCP is een samenwerkingsverband van Oxfam Novib, ICCO, Cordaid en IKV Pax Christi.

Situatie ter plekke
Regelmatig neemt UCP groepen mee naar de regio om hun kennis over de oorzaken van het conflict te verdiepen en de situatie ter plekke met eigen ogen te aanschouwen. Tijdens deze missies staan excursies en ontmoetingen met politici en vertegenwoordigers van relevante maatschappelijke organisaties op het programma. Eerder maakte onder meer Ali B. op uitnodiging van UCP een reis naar Israël en Palestina.

Gesprekken
Antoine Bodar en zijn gezelschap bezoeken tussen 5 en 11 december onder andere Bethlehem, Ramallah, Hebron, Tel Aviv en de Gazastrook. Naast diverse rondleidingen staan ook gesprekken met zowel Palestijnse als Israëlische schrijvers, journalisten en wetenschappers op het programma.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein