Suzanna Jansen wint Vrouw & Kultuur DebuutPrijs

Gepubliceerd: 13-12-2010

Gisteren heeft Mary-Ann Schreurs, wethouder Innovatie, Cultuur en Openbare Ruimte van Eindhoven, de Vrouw & Kultuur DebuutPrijs 2010 uitgereikt aan Suzanna Jansen voor haar boek Het pauperparadijs : een familiegeschiedenis, in 2008 verschenen bij Balans. De prijs, de enige in Nederland voor vrouwelijke debutanten van proza, is in het leven geroepen om literair werk van vrouwelijke auteurs onder de aandacht van een breder publiek en de pers te brengen.

Anderhalve eeuw armoede
In het bekroonde boek beschrijft de in 1964 geboren journaliste Suzanna Jansen aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis anderhalve eeuw armoede in Nederland en wat daaraan werd gedaan, te beginnen met het heropvoedingexperiment in Veenhuizen in Drenthe. In Veenhuizen was in 1856 haar overgrootmoeder geboren. Een jury, bestaande uit voorzitter Lidy Lathouwers (freelance manager publiciteit & marketing) en de leden Diana Chin-A-Fat (literatuurrecensent bij Algemeen Dagblad en zelfstandig tekstconsultant) en Joke Rijniers-Verdonk (ex-docent Nederlands en begeleider leeskringen), verkoos dit boek boven die van de vier andere genomineerden: Laura Broekhuysen met Twee linkerlaarzen, Elke Geurts met Het besluit van Dola Korstjens, Pia de Jong met Lange Dagen en Franca Treur met Dorsvloer vol confetti.

Ruim vijftig inzendingen
Voor de prijs, waaraan een bedrag van 1000 euro is verbonden, kwamen boeken in aanmerking die in 2008 en 2009 zijn verschenen. Er werden ruim vijftig boeken ingezonden. De eerdere winnaars waren In de ogen van mijn broer van Lisa de Rooy (2000), Met onbekende bestemming van Maya Rasker (2002), Slaap van Annelies Verbeke (2004), Zwartzuur van Anneloes Timmerije (2006) en In de zon kijken van Anne Provoost (2008).

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein