Tentoonstelling Franca Treur en Olivia Ettema

Gepubliceerd: 31-03-2019

Huis van het boek | Museum Meermanno presenteert van 6 april t/m 16 juni een inkijkje in de bijzondere samenwerking van schrijfster Franca Treur en illustrator Olivia Ettema.

Treur en Ettema zijn inmiddels in literair Nederland een bekend duo. Sinds 2014 publiceren zij samen verhalen in de krant waarbij tekst en beeld gelijkwaardig zijn. De beste werden gebundeld in drie boeken: X&Y, Slapend rijk en het pas verschenen Regieaanwijzingen voor de liefde. De tentoonstelling laat vijf jaar samenwerking zien door middel van originele schetsen en illustraties, krantenpagina’s van de geïllustreerde verhalen, lino- en sjabloondrukken en een korte film waarin Treur en Ettema vertellen over hun werk.

Achterpagina NRC
Op 16 januari 2014 plaatste NRC op de achterpagina een door Franca Treur ingestuurd ultrakort verhaal met de titel ‘Voornemen’. Een man treedt met zoveel tegenzin in het huwelijk dat de ambtenaar van de burgerlijke stand hem verzoekt voor de plechtigheid even zijn rugzak af te doen. Het verhaal viel meteen op door de illustratie die NRC had laten maken door beeldend kunstenaar Olivia Ettema. Een unieke samenwerking tussen Treur en Ettema was geboren.

X&Y en Slapend rijk
Vele geïllustreerde verhalen volgden, en tijdens een ontmoeting namen schrijfster en tekenaar zich voor de beste verhalen en tekeningen te bundelen. Twee jaar later publiceerde uitgeverij Prometheus X&Y, een geïllustreerde verzameling piepkorte, psychologische verhalen voor volwassenen, die met lof werd onthaald. Treur en Ettema kregen nu een vaste plek in nrc.next. De beste verhalen kwamen in het boek Slapend rijk (2018) terecht.

Feuilleton
Met de geïllustreerde korte verhalen hadden ze warmgedraaid voor een groter waagstuk: een wekelijkse feuilleton in Trouw over geliefden die samen aan een scenario werken voor een film over de liefde. Ettema tekende de onderlinge verhoudingen. In 2019 kwam het boek uit: Regieaanwijzingen voor de liefde. Vijftig hoofdstukken met vijftig tekeningen. Weer was de pers unaniem lovend.

Huis van het Boek
Huis van het Boek is de samenwerking van Museum Meermanno en de Koninklijke Bibliotheek. Voor deze tentoonstelling zijn topstukken uit die collecties aangevuld met prachtige boeken en toegepaste grafiek uit verzamelingen, zoals van de Universitaire Bibliotheken Leiden en het Koninklijk Huisarchief.

Meer informatie: Huis van het Boek.

Illustratie: Bij het oude uit 'Regieaanwijzingen'