Twee prijzen op één dag voor Rindert Kromhout

Gepubliceerd: 17-09-2011

In de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) zijn vanmiddag tijdens de derde Middag van het Kinderboek de winnaars van de nieuwe jeugdboekenprijs, de Gouden Lijst, in de leeftijd van 12 tot 15 jaar bekendgemaakt. Naast de Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek voor de leeftijdscategorie 6 tot 12 jaar, is er dit jaar voor het eerst weer een prijs voor jeugdboeken in de leeftijd 12 tot 15 jaar.

Gat gedicht
De prijs is er gekomen op uitdrukkelijk verzoek van de Griffeljury, die veel mooie boeken onder ogen kreeg die ze graag willen bekronen, maar die niet geschikt zijn voor kinderen onder de twaalf jaar. Met de nieuwe prijs wordt het gat gedicht tussen de Gouden Griffel (tot twaalf jaar) en de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (vanaf vijftien jaar). De prijs wordt toegekend door de Stichting CPNB, op voordracht van de Griffeljury.

Eerste winnaars
De winnaars van de eerste editie zijn Rindert Kromhout met Soldaten huilen niet, in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig boeken, en Tamar van Mal Peet in de categorie vertaalde boeken. Beiden ontvingen de prijs uit handen van juryvoorzitter Gerlien van Dalen, directeur van de Stichting Lezen.

Rindert Kromhout
Rindert Kromhout (Rotterdam,1958) is sinds 1982 schrijver van beroep. Hij schrijft voor alle leeftijden en won met zijn boeken veel prijzen, waaronder de Prijs van de Nederlandse Kinderjury, Zilveren Griffels en Vlag en Wimpels. Voor de kleintjes zijn er de boeken over Kleine Ezel (met Annemarie van Haeringen) en voor kleuters de voorleesboeken over Meester Max en de Minimonsters. Soldaten huilen niet is een van zijn boeken voor 12-plussers. In 2002 schreef hij het Kinderboekenweekgeschenk Boris en het woeste water.

Mal Peet
Mal Peet (Norfolk,1947) is een Engelstalige auteur. Na een studie English and American Studies aan de universiteit van Warwick gaf hij korte tijd les. Na een aantal baantjes besloot hij schrijver te worden. Samen met zijn vrouw Elspeth Graham schreef en illustreerde hij vele boeken voor jonge kinderen, maar ook romans. Met Tamar won hij in 2005 de Carnegie Medal.

Twee prijzen op één dag
De Gouden Lijst was de tweede prijs die Rindert Kromhout vandaag kreeg. In de ochtend mocht hij in Archeon uit handen van Jan Terlouw de Thea Beckmanprijs 2011 in ontvangst nemen. Deze prijs bekroont oorspronkelijk Nederlandstalige historische kinder- en jeugdboeken, dit jaar speciaal voor lezers vanaf twaalf jaar. Hij werd in 2002 door het Historisch Nieuwsblad ingesteld als de Bontekoeprijs en heette daarna de Thea Beckman-prijs en de Archeon Jeugdboekenprijs. Met de vernoeming naar Thea Beckman is dus een eerdere naam in ere hersteld.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein