Uitreiking VSB Poëzieprijs prelude op Poëzieweek

Gepubliceerd: 29-01-2014

Met Gedichtendag gaat morgen de Poëzieweek van start. Diverse organisaties en evenementen in Nederland en Vlaanderen bundelen daarin tot en met 5 februari hun krachten. Was vorig jaar, bij de eerste Poëzieweek, muziek het overkoepelende thema met het door Anna Enquist geschreven Poëziegeschenk Een kooi van klank, dit jaar is het thema Verwondering. Wie zich openstelt en onbevangen naar de wereld kijkt, verbaast zich. Er is zoveel wonderlijks te zien, er is zoveel verrassends te beleven. Daarover gaat het bij uitstek in poëzie.

Buiten beeld
Voor het Poëziegeschenk is een dichter gevraagd, wiens benadering mooi aansluit bij dat thema: K. Schippers (1936). In 1958 richtte hij met Bernlef Barbarber op. De aandacht voor ‘het bijzondere in het gewone’ die dit tijdschrift kenmerkte, werd het handelsmerk van zijn veelzijdige oeuvre. Kijken doet hij niet alleen met de ogen maar met alle zintuigen. ‘Het scheppen met de andere zintuigen, dat is natuurlijk het avontuur,’ waarbij hij vaak diep in de dingen doordringt, niet alleen in voorwerpen maar ook in foto’s en schilderijen. Zijn Poëziegeschenk Buiten beeld krijgen klanten van de boekhandel tijdens de Poëzieweek cadeau bij de aankoop van 12,50 euro aan poëzie. In die week zijn er voor de leden van de bibliotheek ansichtkaarten met een inspirerend gedicht over het thema Verwondering (zolang de voorraad sterkt).

Evenementen
Tot de vele evenementen gedurende de Poëzieweek behoren de uitreiking in Antwerpen van de Herman de Coninckprijs voor het beste poëziedebuut en de beste dichtbundel (30 januari), de finale van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam in RASA in Utrecht (1 februari) en het Gedichtenbal en de bekendmaking van de winnaar van de Turing Gedichtenwedstrijd in De Brakke Grond in Amsterdam (5 februari).

VSB Poëzieprijs
Een prelude op de Poëzieweek is de uitreiking van de VSB Poëzieprijs, vanavond in het Stadhuis in Rotterdam. Uit 115 inzendingen nomineerde de jury de volgende vijf bundels: Jaja de oerknal van Maria Barnas (De Arbeiderspers), De zon in de pan van F. van Dixhoorn (De Bezige Bij), Bewegend doel van Micha Hamel (Atlas Contact), Ook daar valt het licht van Miriam Van hee (De Bezige Bij) en Ritmisch zonder string van Antoine de Kom (Querido). Aan de prijs voor de beste dichtbundel van het voorgaande jaar is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden en een bijzonder glaskunstwerk van Maria Roosen.

Live te volgen
De uitreiking is vanavond vanaf 20.00 uur live te volgen via een videostroom op de websites van de VSB Poëzieprijs, VPRO Boeken, Cultura, RTV Rijnmond en Poetry International. De presentatie wordt verzorgd door Abdelkader Benali. In de burgerzaal gaat hij in gesprek met de genomineerde dichters, die ook zullen voordragen uit hun bundels. Tevens ontvangt hij K. Schippers, met wie hij spreekt over het thema Verwondering. Als primeur zal Schippers enkele gedichten uit Buiten beeld voordragen.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein