Veel auteurs op nieuwe Granta-lijst reeds vertaald in het Nederlands

Gepubliceerd: 08-01-2003

J.K. Rowling, Alex Garland, Maggie O’Farrell en Giles Foden (toch bijzonder respectabele namen) behoren tot de auteurs die niet terug te vinden zijn op Granta Best of Young British Novelists, de lijst van Britse auteurs onder de veertig die volgens het literaire tijdschrift Granta de meest beloftevolle zijn. Des te opmerkelijker is het dat in die lijst de namen voorkomen van Monica Ali en Adam Thirlwell, van wie nog geen letter in boekvorm is verschenen. Zij werden gekozen op basis van een manuscript dat door een uitgever werd ingestuurd (Ali) of van een voorpublicatie in een literair tijdschrift (Thirlwell). De jury die in totaal 140 boeken en inzendingen beoordeelde, was niet bepaald ingenomen met het gemiddelde niveau: te veel egotripperij en te slecht geredigeerd.
Twintig jaar geleden publiceerde Granta de eerste lijst met veelbelovende auteurs met daarop namen als Salman Rushdie, Graham Swift, Martin Amis, Julian Barnes, Ian McEwan en Kazuo Ishiguro. Gezien de respons werd toen besloten elke tien jaar zo’n lijst te publiceren. Tot de selectie van 1993 behoorden onder meer Hanif Kureishi, Louis de Bernières, Jeanette Winterson, Ben Okri en A.L. Kennedy. Deze Schotste schrijfster is de enige die wederom voorkomt op de lijst van 2003, die op zondag 5 januari werd gepubliceerd in The Observer.
Driekwart van de uitverkoren auteurs werd al gepubliceerd in Nederlandse vertaling, acht met één boek (Susan Elderkin, Philip Hensher, Hari Kunzru, A.L. Kennedy, Toby Litt, David Mitchell, Ben Rice en Rachel Seiffert), zeven met twee of meer boeken (Nicola Barker, Robert MacLiam Wilson, Andrew O’Hagan, Dan Rhodes, Zadie Smith, Alan Warner en Sarah Waters, van wie de voor de Booker Prize 2002 genomineerde roman Fingersmith deze maand als Vingervlug bij Nijgh & Van Ditmar verschijnt).
Van Rachel Cusk, Peter Ho Davies en David Peace en uiteraard van de al genoemde Monica Ali en Adam Thirlwell verscheen nog geen Nederlandse vertaling. De aflevering van Granta met speciaal daarvoor geschreven bijdragen van alle twintig auteurs verschijnt begin april.

Relevante link:
Granta’s grotto (The Observer, 5 januari 2003)