Vier minuten privé met Arnon Grunberg

Gepubliceerd: 02-05-2004

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar volstaat niet met een glaasje witte wijn en een schaal crackertjes in een stemmige ambiance als het erom gaat Arnon Grunberg in het zonnetje te zetten. Vorig jaar, bij de verschijning van zijn roman De asielzoeker, voer de schrijver door Nederland op het motorschip Grietje, in gezelschap van het geitje Carmen dat hij zelf had uitgezocht op een biologische boerderij in Stroe. Een boomstam tussen de sluisdeuren deden de schrijver en zijn nieuwe maatje tijdelijk stranden in Zwolle. De journalisten, die meevoeren van Arnhem tot Doesburg, hadden het schip met het grote spandoek ‘De asielzoeker komt!’ toen al verlaten.

Vandaag valt er weer iets te vieren rond de alom geprezen auteur. Het is precies tien jaar geleden dat zijn debuutroman Blauwe maandagen verscheen. Nijgh & Van Ditmar heeft een gebonden jubileumeditie uitgebracht, maar laat het daar niet bij. Via de website BoekBoek kon men zich aanmelden voor een bijzondere signeersessie. Bij het signeren van hun exemplaar mogen twintig lezers ieder vier minuten privé doorbrengen met de auteur. De motivering die men opgaf voor zo’n persoonlijk gesprek was doorslaggevend bij de keuze.

Vanmiddag tussen twee en vier ontmoeten de twintig uitverkorenen de schrijver in een verhuiswagen van Saan die daartoe op het Spui in Amsterdam wordt geparkeerd. Vervolgens is er tussen vier en vijf nog een openbare signeersessie in Nieuwscentrum Athenaeum, eveneens aan het Spui.