Vier Nederlandse schrijvers dingen naar Gouden Uil

Gepubliceerd: 03-02-2003

Voor de jaarlijkse Gouden Uil, een belangrijke Vlaamse literatuurprijs, zijn vier Nederlandse schrijvers genomineerd. Tom Lanoye, sinds eind vorige week voor een jaar stadsdichter van Antwerpen, is de vijfde en enige Vlaamse kandidaat.

De vier Nederlanders zijn Oek de Jong met Hokwerda’s kind, Dik van der Meulen met Multatuli: leven en werk van Eduard Douwes Dekker, Annejet van der Zijl met Anna. Het leven van Annie M.G. Schmidt en Frank Westerman met Ingenieurs van de ziel.
Lanoye verdient zijn nominatie met Boze Tongen, het laatste deel van zijn trilogie over het hedendaagse België.

De bekendmaking van de winnaar heeft zaterdag 22 maart plaats in Gent. Vorig jaar ging de Gouden Uil naar Arnon Grunberg voor De mensheid zij geprezen.

Tegelijk zijn ook de vijf genomineerden voor de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs bekendgemaakt. Het zijn Maritgen Matter, Daan Remmerts de Viers, Ina Vandewijer, Ted van Lieshout en Floortje Zwigtman.

Voor de vierde maal kunnen 'gewone' lezers de Gouden Uil Publieksprijs toekennen aan een van de genomineerden. Vorig jaar ging niet Grunberg, maar Peter Verhelst met Memoires van een luipaard strijken met de prijs. In 2001 viel Jeroen Brouwers met Geheime Kamers het beste in de smaak bij zowel de deskundigen als bij het publiek.

Bron ANP.